Brnabić: Srbija donira tri miliona evra za pomoć Ukrajini

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(AP Photo/Andrew Medichini)
Podelite vest

Srbija će izdvojiti tri miliona evra za pomoć deci i raseljenima unutar i van Ukrajine, izjavila je premijerka Ana Brnabić na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu u Varšavi.

Brnabić je putem video linka rekla da će pomoć biti upućena kroz sistem UN, od čega 1,5 miliona preko Fonda UN za decu (Unicef), a 1,5 miliona preko Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), prenela je Vlada Srbije.

Brnabić je rekla da je Srbija svesna značaja i potrebe pružanja humanitarne pomoći civilima u konfliktnim situacijama, posebno deci kao izuzetno ranjivoj kategoriji stanovništva, s obzirom na iskustvo sa velikim brojem izbeglica i interno raseljenih lica na sopstvenoj teritoriji.

Srbija od početka konflikta u Ukrajini sa posebnom pažnjom prati posledice po civilno stanovništvo, tešku humanitarnu situaciju i povećanje broja izbeglica i interno raseljenih lica, navela je Brnabić.

Ona je navela da je Srbija 24. marta glasala za usvajanje Rezolucije o humanitarnim posledicama agresije na Ukrajinu u Generalnoj skupštini UN i da je Vlada Srbije 27. februara usvojila odluku o pružanju humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine i aktivirala Privremeni zaštitni mehanizam za raseljena lica koja dolaze iz te zemlje.

Međunarodnu donatorsku konferenciju organizovali su premijeri Poljske i Švedske, Mateuš Moravjecki i Magdalena Anderson, u saradnji sa predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišelom i Ursulom fon der Lajen. Donatori, vlade i privatne kompanije, okupljeni danas u Varšavi, obećali su 6,5 milijardi dolara za hitnu pomoć Ukrajini

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x