Brnabić: Stavljena tačka na Rio Tinto, ne plašim se eventualnih tužbi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Premijerka Srbije Ana Brnabić, foto: BetaPhoto/European Council/DS
Podelite vest

Vlada Srbije ukinula je sinoć uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit čime su po rečima premijerke Ane Brnabić, poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju Rio Tinto i njenu ćerku firmu Rio Sava eksplorejšn.

“Poništena su sva rešenja, sve dozvole, a ugovore nikad nismo imali”, kazala je premijerka posle sednice vlade Srbije na vanrednoj konferenciji za novinare.

Dodala je da je ukinuta Radna grupa za implementaciju projekta Jadar čime su kako je rekla, ispunjeni svi zahtevi ekoloških protesta i “stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji”.

“Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinto sve završeno”, kazala je premijerka.

Ona je pozvala ekološke organizacije koje su 12. januara predale zahteve vladi u vezi projekta kompanije Rio Tinto da preuzmu sve dokumente u vezi tog projekta i dodala da će im u analizi tih papira pomoći i njen kabinet.

Premijerka je podsetila da je ćerka firma Rio Tinto, Rio Sava eksplorejšn u Srbiji od 2004. godine kada je kako je rekla, dobila prvo rešenje kojim se dozvoljavaju radnje na istraživanju rude jadarit a da je 2006. godine izmenjen zakon o rudarstvu na način da onaj ko vrši istraživanja ima pravo da eksploatiše rudu.

Premijerka Ana Brnabić se ne plaši eventualne tužbe kompanije Rio Tinto posle odluke vlade da poništi sve dozvole u vezi projekta iskopavanja litijuma u Jadru. Ona je rekla da je odluka vlade konačna i da ne bi ulazila u to da li će Rio Tinto tužiti Srbiju ili ne.

“Pokušali smo na otvoren i transparentan način uradimo šta je najbolje za naše gradjane. Mi se kompanije Rio Tinto ne plašimo, neka rade šta misle da je najbolje da rade. Mislim da je ova odluka ispravna i da još jednom govori o tome da slušamo naš narod i da je naš posao da zaštitimo njihove interese čak i kad mislimo nešto drugačije”, kazala je premijerka.

Komentarišući saopštenje kompanije Rio Tinto u kom se izražava “zabrinutost” zbog najavljenog povlačenja Prostornog plana za projekat Jadar, premijerka je kazala da bi volela da su takvu zabrinutost pokazali ranije i da su kako je rekla, bili otvoreniji za komunikaciju sa gradjanima Jadra i Radjevine.

“Volela bih da su konstantno razgovarali sa narodom šta je taj projekat, kakve su koristi. Rio Tinto apsolutno nije pružio dovoljno informacija ni gradjanima ni vladi Srbije. Kad sam ih molila da poboljšaju komunikaciju sa lokalnom zajednicom, ništa se nije desilo”, kazala je predsednica vlade Srbije.

Dodala je da odluku o Rio Tinto ne vidi kao iznudjenu jer kako je rekla, bilo je mnogo većih i dužih protesta.

Upitana da li i posle odluke vlade očekuje nove proteste i blokade puteva, Brnabić je kazala da su ispunjeni svi zahtevi organizatora tih skupova i da bi sve drugo osim prekida protesta bila “čista, suva politika”.

“I to je u redu, samo nemojte onda da se krijete iza zelene agende. Ali hajde da je prejudiciramo, hajde da verujemo da su svi ljudi odgovorni i ozbiljni, da su postavili svoje zahteve i da ih je vlada ispunila, i zahteve Save Manojlovića koji je svoju reč prekršio i koji je nepismen i lažov, i zahteve Aleksandra Jovanovića Ćute”, kazala je premijerka.

Navela je i da neće “dozvoliti” da “uspe pokušaj političke obmane onih koji su doveli Rio Tinto u Srbiju” da kako je rekla, sve svale na aktuelnu vlast”.

“Dragan Djilas se dodatno obogatio od Rio Tinta, njegov kum je za 717.000 evra prodao zemlju toj kompaniji. Nebojša Zelenović je 18 godina radio i živeo pored Rio Tinta, a nikad ga nismo čuli da je do pre šest meseci rekao jednu reč protiv te kompanije, da je bio zabrinut i da je razgovarao sa meštanima Gornjih Nedeljica. Mi ni luk jeli, ni luk mirisali a sad da svalite sve na Aleksandra Vučića i SNS. Pa neće moći”, rekla je premijerka.

RIO TINTO: Kompanija “Rio Tinto” je izuzetno zabrinuta zbog izjave premijerke Srbije Ane Brnabić da je ukinut prostorni plan za projekat “Jadar”, kao i da se poništavaju svi upravni akti u vezi sa projektom, navodi se u saopštenju koje je danas prosledjeno medijima.

U saopštenju se navodi da je ta kompanija tokom rada na projektu “Jadar” uvek poštovala zakone Srbije.

“‘Rio Tinto’ razmatra pravne osnove za donošenje ove odluke i implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji”, navodi se u saopštenju Rio Sava Exploration Beograd.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x