Brnabić: Vučić odložio posetu Jasenovcu zarad dobrih odnosa Srbije i Hrvatske

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić hteo danas da privatno poseti Jasenovac, ali da je odložio tu posetu “zarad dobrih odnosa” Srbije i Hrvatske.

Ona je na TV Pink povodom pisanja Jutarnjeg lista da hrvatska vlada neće dozvoliti Vučiću da privatno danas poseti Jasenovac, rekla da je taj postupak hrvatskih vlasti “najveći skandal u modernoj istoriji Srbije i Hrvatske”.

“Nije mi jasno da li mu je zabranjena poseta Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gde da ide, ali ne u Jasenovac, što je po meni neverovatan presedan”, rekla je Brnabić i dodala da je to “brutalno gaženje slobode kretanja”.

Brnabić je dodala da je Vučić hteo privatno da poseti mesto “gde je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine hiljada Srba, jedini logor za decu” na tlu Evrope za koji ona zna, i da je tamo hteo da položi cveće, a da je sprečavanje te posete koje je najavila jedna članica Evropske unije “ne skandal, već mnogo više”.

“Vučić će sad tražiti službeno posetu, pa da vidimo te evropske vrednosti”, rekla je Brnabić ocenivši da odlaganje njegove posete Jasenovcu zbog najave hrvatskih vlasti “nije poniženje za Srbiju, već za Hrvatsku”.

Ona je rekla da ostaje da se čuje zvanični stav vlade Srbije, šta će dalje biti učinjeno po ovom pitanju i istakla da Srbija želi normalizaciju odnosa sa Hrvatskom ali da to mora da počiva i na poštovanju srpskih žrtava.

“Ono što ja mislim da je u redu – da isteramo ovo na čistinu. Da najavimo onda zvaničnu posetu predsednika Vučića, da vidimo da li u jednoj državi članici EU možete da odate počast žrtvama fašizma, ustaškog režima. Možete ili ne možete. Možete li da stavite cvet ili ne”, rekla je Brnabić.

Ocenila je da se ovakvim odnosom iz Hrvatske prema Vučiću poručuje Srbima da “mogu da idu u Rovinj, na Hvar, Opatiju i da tu ostave novac”, ali ne i da idu u Jasenovac.

“Poručuje se – da stavite cvet u Jasenovcu to ne možete, da je to za Srbe zabranjeno područje. Da li razumete razmere ovog ludila”, rekla je Brnabić ističući i da će sada da se vidi da li to razume Zapad.

“Meni je izuzetno žao zbog ovog. Ja premijera (Andreja) Plenkovića znam jako dobro, njihovog ministra spoljnih poslova (Gordana Grlića) Radmana takođe jako dobro. Imamo zaista, kada se vidimo, jako korektne odnose, ali ovo nije ljudski”, rekla Brnabić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x