Brnabićeva: Nigde u dokumentima EU ne piše da Srbija treba da prizna takozvano Kosovo

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Srpska premijerka  Ana Brnabić izjavila je u Ohridu da nigde u zvaničnim dokumetima Evropske unije (EU) ne piše da je priznanje takozvanog Kosova uslov da Srbija udje u EU i istakla da, ako je to zahtev, pregovarački okvir treba promeniti, što će biti jako teško.

Ona je, na jednoj od sesija drugog dana Prespa forumu za dijalog, rekla da su predsednici nekih zemlja EU juče na ovom skupu ponovili da Srbija ne treba da bude iznenadjena time što se u EU sve više jasno naglašava da Srbija ne može da postane članica EU bez priznavanja nezavisnosti takozvane Republike Kosovo.

“Mogu da vam kažem da ponovo imamo situaciju gde se menjaju stavovi. To što smo čuli juče na primer od predsednika Hrvatske, ili to što smo čuli u Srbiji od nemačkog kancerala, mnogo je različito od toga što mi imamo u našoj oficijalnoj pregovaračkoj poziciji sa EU”, rekla je Brnabićeva.

Navodeći da pred sobom ima zvanični dokument za pregovore sa EU, istakla je da u zvaničnom stavu EU nema nijedna reč o potrebi da se prizna Kosovo.

“Kaže se normalizovanje, i kada se govori o Kosovu, koje je sa zvezdicom, piše da je u saglasnosti sa rezulucijom 1244 Saveta bezbednosti UN , što znači da je Kosovo sastavni deo Srbije”, istakla je premijera Srbije.

Dodala je da se ne radi o tome da  Srbija sluša nešto novo, da su to čuli od dela partnera, ali nikada zvanično od nekoga iz EU da će to biti zahtev da se Srbija učlani u EU.

“Ako je stvarno zahtev, tada ovaj pregovarački okvir treba da se promeni. Znači, znamo šta govorimo i to piše u pregovaračkom okviru, to piše u celoj dokumetaciji. Pretpostavlja se da će to biti teško, jer pet zemalja EU nije prizinalo takozvano Kosovo. Biće mnogo teško da se promeni ovaj pregovarački okvir”, rekla je premijerka Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x