Bulatović uputio poziv Ministarstvu zaštite životne sredine da obiđu radove na planini Starica

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC)
Podelite vest

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dejan Bulatović uputio je javni poziv Ministarstvu zaštite životne sredine Srbije da zajedno sa članovima resornog odbora Skupštine Srbije posete mesta gde se izvode projekti rudarenja, poput planine Starice i Majdanpeka, kako bi se na licu mesta uverili u stanje na terenu, saopštila je ta stranka.

“Ako je projekat rudarenja rađen kako treba, uz strogu kontrolu inspekcija, učešće geologa, a u javnosti postoje informacije da postoje problemi sa litoklastičnim krečnjacima koji su nestabilni i puni špilja, da li to može da ugrozi projekat, meštane koji žive u neposrednoj blizini”, upitao je Bulatović.

On je rekao da ga interesuje koje su granice eksploatacije rude na planini Starica, da li se primenjuju standardi EU u rudarstvu, da li posledice rudarenja mogu da se saniraju po ekološkim standardima i da li će nadležna ministarstva insistirati na poštovanju zakona i ispratiti delovanje stranih kompanija.

Bulatović je od ministarstva zatražio i da interveniše kako bi se dobio na uvid prostorni plan Opštine Majdanpek. Preneo je Minustarstvu i pitanja zabrinutih građana zbog ugrožavanja reka i vrela usled eksploatacije, pitajući da li su zbog toga građani bili bez vode više dana.

“Skrećem pažnju na činjenicu da profit ne sme da bude važniji od zdravlja i života ljudi. Verujem da je i Ministarstvo tog stava, jer je odgovornost svih nas da radimo na zaštiti životne sredine i zdravlja stanovništva, to smo dužni ne samo građanima danas, već i budućim generacijama”, rekao je Bulatović, koji je i poslanik u Skupštini Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x