C&A zatvara radnje u Srbiji i ide u stečaj, tvrde da su meta prevare

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube C&A video printscreen
Podelite vest

Kompanija C&A Srbija proglasila je stečaj, nakon što je, kako je saopštila, “postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca”, objavljeno je na sajtu N1.

“Počinioci su sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Republike Srbije. Ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji. Situacija je veoma specifična i primenjuje se samo na Srbiju. Ovaj razvoj dogadjaja ni na koji način se ne tiče drugih tržišta na kojima posluje C&A”, navodi se u saopštenju kompanije iz Dizeldorfa, koja prodaje tekstilnu robu.

Dodaje se da je počinilac prevare jedan od poslovnih partnera kompanije, “kao i drugi počinioci koji su i dalje nepoznati”.

“Navedeni počinioci sistematično su obavili više od 300 radnji prevarnog uvoza u periodu od 2014. do 2021. godine, zloupotrebljavajući logo kompanije C&A, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije C&A u Srbiji. Krivično delo je otkriveno u oktobru 2021. kada je kompanija C&A prvi put obaveštena o tom prevarnom uvozu od strane carinskih organa Republike Srbije”, piše u saopštenju, prenosi N1.

Ukazuje se da su nakon nekoliko meseci istrage i uprkos dokazima da C&A ne treba da snosi posledice tog krivičnog dela, “carinski organi Republike Srbije zauzeli stav da je kompanija C&A Srbija odgovorna za plaćanje carinskih dažbina za robu koja je deklarisana u okviru prevarnog uvoza”.

“Nakon temeljne analize situacije upravljački tim kompanije C&A Srbija zaključio je da ne može odgovorno da snosi rizike daljeg osporavanja pravne pozicije koju zastupaju organi Republike Srbije. S obzirom na finansijski opseg zahteva usmerenih protiv kompanije C&A Srbija, upravljački tim je bio primoran da danas proglasi insolventnost. Dalje postupke obradjivaće imenovani stečajni upravnik”, navodi se u saopštenju kompanije.

Blic je ranije objavio da je Srbija otkrila da je ova kompanija skoro sedam godina švercovala kinesku robu, i na taj način oštetila budžet Srbije za šest miliona evra.

“Skoro sedam godina ova kompanija je sa austrijskim špediterom ‘Quehenberger’ radila protiv zakona. Zajedno su omogućili da se ozvaniči švercovana kineska roba kao njihova, tako što su udarali pečat koji je trebalo da bude dokaz originalnosti. Špediter je čak posle pokretanja postupka Uprave carina promenio ime, a kako bi sačuvao reputaciju i mogao dalje da radi u Srbiji”, kazao je izvor Blica, napominjući da u tom prekršaju nije učestvovao nijedan radnik Uprave carina.

Kompanija C&A ima više od 1.300 prodavnica u 18 evropskih zemalja i više od 25.000 zaposlenih. Prvu prodavnicu u Srbiji je otvorila 2012. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x