Čaušić: Ove godine 9.888 požara na otvorenom, apel da se ne pale strništa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

V.d. načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković apelovali su na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom, da ne lože vatru u šumi i na njenim obodima, jer time mogu izazvati požare koji mogu ugroziti živote ljudi i njihove imovine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Čaušić je prilikom obilaska Sremskog okruga, gde se sprovodi pojačana kontrola paljenja strništa, istakao da broj požara na otvorenom i građevinskim objektima ove godine znatno manji nego prethodne, ali da je u prvih 14 dana oktobra zabeležen značajan porast požara na otvorenom zbog čega se i krenulo u akciju pojačane kontrole.

“Ove godine smo imali 16.673 požara, a prošle 21.127 ukupno. U pogledu požara na otvorenom ove godine je registrovano 9.888, a prošle 13.803”, precizirao je Čaušić.

Prošle godine, kako je naveo, na teritoriji upravo Sremskog upravnog okruga u oktobru je bilo deset požara na otvorenom, a za prvih 14 dana ovog meseca ima 226.

“Na teritoriji cele Srbije prošle godine u oktobru bio je 171 požar, a ove godine tokom ovog meseca 1.283 i upravo smo zato danas sa kolegama iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenuli akciju pojačane kontrole paljenja strnike”, kazao je Čaušić.

Ministarka Tanasković naglasila je da je u toku dana, za nekoliko sati, napisano 49 prijava i dodala da akcenat ove kontrole nije na represiji već na podizanju svesti građana o opasnostima paljenja strnika na otvorenom.

Najavila je da će ovakve akcije biti sprovedene u celoj Srbiji i da im je cilj da se zaustavi ovakav način paljenja strnika.

U akciji pojačane kontrole paljenja strništa u Sremskom okrugu su učestvovale 53 ekipe sa 150 učesnika, 55 vozila i dve bespilotne letelice, od toga 45 ekipa Sektora za vanredne situacije sa 109 pripadnika, 43 vozila i dve bespilotne letelice, Direkcija policije sa dva vozila i 24 pripadnika i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa osam ekipa, 17 pripadnika i 10 vozila.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x