Cerjanska pećina dostupna za posetioce

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

ilustracija, Cerjanska pećina, Srbija Vesti
Podelite vest

Ukoliko ste adrenalinskog duha i odlučite se za Cerjansku pećinu, morate da znate da možete da uđete samo uz posebnu opremu i uz pratnju licenciranog vodiča.

Ono što je dobra vest, jeste da je ona otvorena i dostupna za posetioce, ali možete uživati u ovaj impozantni spomenik prirode samo ukoliko zakažete svoju posetu.

„Cerjanska pećina obliluje prirodnom potpuno netaknutom lepotom, i u njoj se organizuje pećinarenje u potpuno neuređenim uslovima takozvane divlje pećinarenje (wild caving). Zbog toga je ulazak u pećinu moguć samo i isključivo u pratnji obučenog speleo vodiča, u malim grupama (maksimalno 8 osoba) i u specijalnoj speleo/ronilačkoj opremi koja se može iznajmiti pred sam ulazak u pećinu“, navodi Direkcija za izgradnju grada.

Spomenik prirode „Cerjanska pećina“ zaštićen je Uredbom Vlade Republike Srbije 1998. godine i tada je svrstan u prvu kategoriju zaštite kao Spomenik prirode sa četiri morfološko hidrološke celine sa ukupnom površinom od 63,96ha.

Jedna od celina jeste i pećina Provalija odnosno Cerjanska Pećina koja predstavlja sistem ukupne dužine 7149m, koji započinje u selu Cerje i završava vertikalnom kraškom jamom u selu Кravlje.

Ova pećina je hidrološki aktivna pećina, podzemni nastavak reke ponornice Provalije, dok se na udaljenosti od 1.670m od ulaza nalazi podzemni izvor sa procenjenim protokom od 10-15 l/s i temperaturom vode od 110C. Na oko 3.400m od ulaza nalazi se sifonsko jezero. Bogata je pećinskim nakitom koji se prostire celom njenom dužinom.

Ona otkriva predivan podzemni svet satkan od hodnika i dvorana prosečne visine od 15 do 40 m koji kriju na stotine morfoloških i hidroloških oblika, najrazličitijih formi veličina i boja, pećinskog nakita – stalaktita, stalagmita, heliktita, talasastih draperija, pećinskih korala i kristalnih cvetova.

Za više informacija i zakazivanje možete pozvati na broj: 0648678882

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x