CIKLUS TRIBINA: TEOLOGIJA I ARHITEKTURA

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: promo DOB
Podelite vest

Tribina pod nazivom “Sekularno-religijska arhitektura – od Albertija do Mihajla Mitrovića” biće održana u Trbinskoj sali Doma omladine Beograda (DOB) u sredu,  15. novembra u 19 časova.Predavač je dr Irena Kuletin Ćulafić, docent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a moderator Danijela Marković, Institut za studije kulture i hrišćanstva Beograd.

Sekularno religijska-arhitektura koristi se simboličkim jezikom koji razbuktava percepciju i maštu, a posebno poglavlje označiće revolucionarna vizionarska arhitektura Etjena Luja Bulea, Kloda Nikole Ledua, Roberta Adama, Anrija Labrusta i Antonia Gaudija čija dela stoje na pragu modernizma i uvode nas u fascinantne primere Gesamtkunstwerk-a u delima Viktora Orte, Čarlsa Renija Mekintoša, Ota Vagnera, Jozefa Marije Olbriha, Jozefa Hofmana, Adolfa Losa, Luja Salivena, Frenka Lojda Rajta, Antonija Sant Elije, Valtera Gropijusa, Ludviga Misa van der Roa, Šarla Eduara Le Korbizjea i Alvara Alta.

Takođe na ovom izlaganju paralelno se prati kako se sekularno-religijska arhitektura prepoznaje i manifestuje u delima najeminentnijih srpskih i jugoslovenskih arhitekata poput Jovana Ilkića, Andre Stevanovića, Nikole Nestorovića, Branka Tanazevića, Momira Korunovića, Petra Bajalovića, Dragiše Brašovana, Nikole Dobrovića, Milana Zlokovića, Milorada Pantovića, Mihaila Jankovića, Ivana Antića, Ivanke Raspopović, Bogdana Bogdanovića i Mihajla Mitrovića.

Dr Irena Kuletin Ćulafić je docent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Departmanu za istoriju i teoriju arhitekture i umetnosti. Posebna područja interesa: istorija, teorija, estetika i filozofija arhitekture, umetnosti, primenjenih umetnosti i dizajna; zaštita kulturnog nasleđa; estetika životne sredine i svakodnevna estetika u arhitekturi, urbanizmu, unutrašnjoj arhitekturi i industrijskom dizajnu.

Ciklus tribina Teologija i arhitektura upoznaje stručnu i širu javnost sa odnosom između sakralnog prostora, njegovih oblika i simboličkog značenja, i religijskih ideja i rituala. Ciklus obuhvata mediteranske i zapadne tradicije, uključujući antičku Grčku i Rim, judaizam, islam, hrišćanstvo, ali i moderne fenomene poput „sekularnih religija“ i njihovih (sekularno) sakralnih prostora, poput nacionalnih memorijala i slobodno-masonskih hramova.

Organizacija: Dom omladine Beograda, Institut za studije kulture i hrišćanstva i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x