Civilno društvo: Zbog kršenja ljudskih prava s posebnom pažnjom pratimo predizbornu kampanju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Platforma Tri slobode, kojoj pripada 20 organizacija civilnog društva Srbije, najavila je da će zbog sve učestalijeg kršenja ljudskih prava posvetiti posebnu pažnju praćenju kampanje za predstojeće izbore kako bi ocenili da li su oni slobodni, fer i demokratski.

U saopštenju se navodi da međunarodni i domaći izveštaji godinama ukazuju na postojanje ozbiljnih tendencija da atmosfera u kojoj se izbori organizuju ne dozvoljava građanima Srbije da donesu informisanu odluku o tome za koga će glasati.

“Izbori već godinama protiču uz primetnu funkcionersku kampanju, pritisak na birače, zloupotrebu državnih i javnih resursa u političke svrhe i nejednak tretman stranaka na vlasti i opozicije u medijima sa nacionalnom frekvencijom”, piše u saopštenju.

Dodali su da je u poslednjih nekoliko meseci primetno značajno ugrožavanje slobode okupljanja na ekološkim događajima kroz pritiske na građane pre i posle skupova, zloupotrebu zakona za kažnjavanje onih koji su učestvovali na okupljanjima i pokušaja da se kritički orjentisani javni skupovi spreče.

“Sloboda okupljanja u predizbornom periodu dobija još više na značaju kao uobičajen element izbornih kampanja. Ugrožavanje ovih sloboda može da ima velike posledice na slobodu izbora i krojenje izbornih rezultata u skladu sa željama vlasti”, ističe se u saopštenju.

Organizacije okupljene u platformi Tri slobode najavile su da će slati dnevne izveštaje, organizovati nedeljne konferencije i posebno reagovati na sve napade na organizacije koje se bave monitoringom izbora.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x