CLS: Za potpuno subvencionisanje predškolskog obrazovanja u Beogradu treba dodatnih 4,8 milijardi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Nikola Jovanović, Foto: Printscreen YouTube/Newsmax Adria
Podelite vest

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović izjavio je da “Beograd ima obiman budžet i u njemu ima prostora za finansiranje udžbenika i vrtića”, kao i da je “za potpuno subvencionisanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja potrebno dodatnih 4,85 milijardi dinara godišnje, a za udžbenike još oko dve milijarde”.

Kako je saopšteno iz CLS, Jovanović je za nedeljnik Vreme izjavio bi “bilo dobro da se ove stavke finansiraju iz povećane ekonomske aktivnosti u gradu”, kao što je veći broj građevinskih dozvola i taksi za uređenje građevinskog zemljišta.

“Ali toga nema. Znači, moraće da se skida sa postojećih stavki i da se odustaje od brojnih javnih investicija. Iz budžeta se već vidi da će biti manje novca za materijalne troškove, tekuće održavanje i rekonstrukcije osnovnih škola. Takođe, nastaviće se situacija u kojoj se defakto ne grade novi vrtići u Beogradu, što će tek biti veliki problem”, rekao je Jovanović, koji je i nekadašnji gradski odbornik.

On je ocenio da će sa besplatnim vrtićima, koje je najavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, i roditelji koji nisu hteli da upišu dete u vrtić pre šeste godine, sada možda promeniti mišljenje, što će “stvoriti veće liste čekanja”, a većina roditelja će biti prinuđena da upiše decu u privatne institucije, odnosno moraće da plate, “možda i više nego do sad”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x