Mesto na kome se pričestila vojska Stevana Sinđelića

Crkva koju narod poštuje kao lečilište: Crkva Svete Petke u Donjem Matejevcu (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Crkva Svete Petke u Donjem Matejevcu podignuta je na temeljima stare bogomolje iz perioda Rimskog carstva. Nalazi se u niškoj opštini Pantelej, u podnožju Čegra, svega stotinak metara udaljena je od spomenika podignutim čegarskim junacima.

Crkva je posebno atraktivna posetiocima zbog predanja da se baš u njoj pričestila vojska pre polaska u bitku.

“Vezuje se predanje da se vojska Stevana Sinđelića i Resavaca pričestila baš u toj crkvi pre bitke na Čegru. Tim povodom ona je i obnovljena na dvestogodišnjicu Čegarske bitke”, govorio je đakon Dalibor Midić.

Foto: Srbija Vesti

Crkva je dug period, sve do njene obnove bila porušena. Tada je crkva podignuta gotovo od temelja, uz arheološka nalazišta koja su potvrdila postojanje ranijeg crkvenog objekta na tom mestu.

Zidana je od kamena, a pri temelju mogu se videti kameni blokovi koji datiraju još iz antičkog doba, sa urezanim keltskim krstovima i raznim obeležjima, dok ima i rimskih i vizantijskih opeka.Osnov časne trpeze je nekadašnji rimski žrtvenik na kome je postavljena kamena ploča.

“Unutra, u iskopinama, su pronađeni skeleti nekih hrišćana koji su tu bili sahranjeni, najverovatnije negde početkom XVII veka. Tako da se smatra ja je najverovatnije i ona srušena za vreme druge seobe Srba”, istakao je đakon Dalibor.

Foto: Niške Vesti

Kako se navodi u podacima Eparhije niške, u narodu postoji predanje da je kod crkve Svete Petke živeo jeromonah Melentije, a i sam naziv obližnje česme „Kaluđerac“ govori da je tu živeo neko odmonaha.

U skladu sa posvetom hrama Svetoj Petki, nije retkost da je narod poštuje kao lečilište. Poštovanje Svete Petke ukorenilo se još u najranijim danima hrišćanstva, a svoj vrhunac doživelo je za vreme Vizantije.

Crkva Svete Petke smeštena je sa severne strane podnožja legendarnog brda Čegar, dok je sa druge strane omeđena rekom i netaknutom prirodom. Zbog svoje starine, predanja koje se za nju vezuju, ali i samog mesta gde se nalazi, crkvu često obilaze posetioci iz Srbije, ali i iz celog sveta.

Foto: Srbija Vest

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x