Vrh Suve planine odličan za rekreativce: Crni kamen ili Presklan kao rešenje za beg iz grada (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Miroslav Dokman
Podelite vest

Crni kamen ili Presklan (867 m) je prvi istaknutiji vrh Suve planine, kada se njen venac i potkovica posmatraju iz pravca jugozapada. Crni kamen se nalazi malo iznad Niške Banje, do njega vodi obeležena staza, u početku nešto strmija kada kada prati staze za oporavak banjskih gostiju, a kasnije ravnomerna. Staza uglavnom vodi kroz gustu šumu, a na par mesta izlazi na vidikovce, sa kojih se lepo može videti najviši deo Suve planine sa jedne strane, a sa druge Niška Banja i grad Niš.

Suva planina osobena je po svojoj građi i po svom obliku. Jedna je od samo tri planine alpskog tipa u Srbiji, uz Veliki krš kod Bora i planinu Greben iznad kanjona reke Jerme. Mnogo je stena i stenovitih odseka na Suvoj planini. Najzad, glavni greben Suve planine u obliku je potkovice, koja ima dva kraka: „niški krak“ počinje u Niškoj Banji, i vodi preko vrhova Crni kamen, Mosor, Sokolov kamen, Đorđina čuka, Golemo Stražište, sve do vrha Pasarelo, koji je i krajnja južna tačka potkovice. Dalje od Pasarela, potkovica prelazi u „belopalančki“ krak, koji vodi preko vrhova Smrdan, Rženac i Divna Gorica, i spušta se ka Beloj Palanci i reci Nišavi. Od Pasarela se ka jugu, ka oblasti Lužnica i Babušnici odvaja još jedan krak Suve planine, na kome su vrhovi Litica i Golemi vrh, da bi se Suva planina u ovom pravcu završila na desnoj obali reke Lužnice, odakle se uzdiže Talambas palnina, a dalje od Talambasa je veličanstvena planina Ruj.

Crni kamen je idealno odredište za planinarsko-rekreativne aktivnosti građana Niša. Polazno mesto za uspon, centar Niške Banje (fontana), udaljena je desetak kilometara od centra Niša, a do Niške Banje lako se dolazi vlastitim vozilima ili javnim prevozom. Staza je odlično uređena, prohodna je, obeležena. Do Crnog kamena se može ići, istom stazom, i leti i zimi. Prva deonica staze je nešto strmija, ali nagrada za početni napor dolazi na vidikovcu Koritnjak, odakle se kao na dlanu vide Niška Banja i Niš. Uživati se u pogledu može i leti, kada je ceo krajolik sav u zelenilu, i zimi, kada sneg stvara kontraste.

The gallery was not found!

Od Koritnjaka, najlakše je nastaviti “sokolovim putem”, takoreći ravnom deonicom, u gustoj stoletnoj šumi, sve do odvajanja i završnog uspona na Crni kamen. Pravo se nastavlja glavnim grebenom Suve planine, desno i naviše ide se za Crni kamen, za koji se od raskrsnice izlazi za nekoliko minuta.

Za lagani povratak u Nišku Banju, preporučuje se ista trasa, i tako se tokom uspona i silaska prevali 12 kilometara, bez ikakvih posebnih napora.

Planinari i rekreativci često odlaze na Crni kamen, koji je idealan za kratkotrajni beg od gradske gužve i za opuštanje u netaknutoj prirodi. Crni kamen je i snažan turističko-rekreativni potencijal Gradske opštine Niška Banja, i savršeno se uklapa u mozaik Suve planine. Na Suvoj planini, svako može pronaći sebe, počev od rekerativaca, do ekstremnih sportista, a staza od Niške Banje do Crnog kamena je poligon za rekreativce.

Zanimljivo je da je januara meseca 2020.godine, na usponu od Niške Banje do Crnog kamena, koji je organizovalo Planinarsko društvo “Preslap”, na ovoj akciji upriličen ispraćaj Miroslava Dokmana na ekspediciju na Akonkagvu, na Andima, u Argentini. Simbolično, posle uspešne ekspedicije koju je predvodio Zoran Pavlović Paća, povezali su se Crni kamen i Akonkagva.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x