CRTA: Nepravilnosti na dan referenduma razlog za brigu pred predstojeće izbore

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Izostanak reakcije nadležnih institucija na ozbiljnost i učestalost neregularnosti na nedavno održanom referendumu o izmenama Ustava, ali i u prethodnim izbornim procesima, “ilustracija su lošeg stanja izbornih uslova u Srbiji i razlog za zabrinutost pred predstojeće izbore”, ocenila je danas Posmatračka misija Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta).

“Iako je glasanje uglavnom proteklo u skladu sa zakonom, teže povrede izbornih prava i procedura koje predstavljaju krivična dela, zabeležene su na četiri odsto glasačkih mesta i bacaju senku na referendum. Ipak, po obimu i intenzitetu, nepravilnosti nisu presudno uticale na ishod referenduma”, navodi se u saopštenju te organizacije.

U izveštaju o posmatranju referendumskog procesa, posmatrači Crte su naveli da je referendum organizovan u kratkim rokovima, a raspisan je “samo nekoliko dana po usvajanju izmena zakona o sprovodjenju referenduma, što nije u skladu s medjunarodnim demokratskim standardima”.

Oni su ocenili i da izborna administracija nije bila spremna i istakli “nespremnost glasačkih odbora i lokalnih potkomisija, da organizuju i sprovedu glasanje u kratkim rokovima i u uslovima pandemije”.

“Zbog nekompletnih sastava glasačkih odbora, što je tokom dana glasanja zabeleženo na čak 30 odsto glasačkih mesta, nije mogla da se organizuje pravilima definisana podela posla na glasačkom mestu, te je neadekvatnim uslovima za sprovodjenje glasanja ugrožen integritet procesa glasanja”, piše u saopštenju.

Iz Crte navode i da je na glasačkim mestima u značajnom broju zabeleženo prisustvo neovlašćenih lica, kao i da je bilo slučajeva zastrašivanja i pritisaka na posmatrače.

“Na jednom od glasačkih mesta gde su uočene ozbiljne nepravilnosti, Posmatračka misija Crte registrovala je i tzv. punjenje glasačke kutije, odnosno istovremeno ubacivanje više desetina glasačkih listića u kutiju”, navodi se u saopštenju.

Ta organizacija ocenila je da je dan glasanja obeležila vanredna odluka Republičke izborne komisije (RIK) da gradani sa Kosova mogu da glasaju na 45 glasačkih mesta u centralnoj Srbiji.

“Uvidom u rad izborne administracije, koje su imali Crtini posmatrači, Posmatračka misija ocenjuje da takvo rešenje nije obezbedilo glasačima sa Kosova jednakost u ostvarivanju biračkog prava, kao što je i ozbiljno kompromitovalo glasanje na tim glasačkim mestima”, navodi se u izveštaju o posmatranju referendumskog procesa.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x