Crta: Politički pritisci na birače dešavaju se samo uoči izbora, već gotovo svakodnevno

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Crta.rs
Podelite vest

Politički pritisci na birače ne dešavaju se samo uoči izbora, već gotovo svakodnevno, saopštio je Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) koji je pre i posle izbora 2022. godine prikupio svedočenja više od 70 građana koji su bili žrtve ili svedoci političkih pritisaka.

Predstavnik te organizacije Pavle Dimitrijević rekao je na tribini u Ćupriji da se pritisci najčešće sprovode po centralizovanom sistemu, i to hijerarhijski, jer se pozicije moći koriste za ispunjavanje partijskih potreba i ciljeva, navedeno je u saopštenju.

Dimitrijević je naveo da “zadaci” obično dolaze direktno od najvišeg rukovodstva stranke i prenose se dalje do rukovodilaca u javnom sektoru, vlasnika privatnih firmi i pojedinaca koji zauzimaju više pozicije ili obavljaju neke od javnih ili stranačkih funkcija.

Dodao je da se instrukcije dalje prenose na niže instance: zaposlene u javnom sektoru, radnike, stranačke aktiviste, nezaposlene, socijalno ugrožene i ostale kategorije.

“Crta apeluje na nadležne državne organe i na sve političke partije da onemoguće i obustave nelegalne i nelegitimne načine obezbeđivanja političke podrške. Dok se građani ne oslobode mreže pritisaka, neće biti uslova za slobodne i poštene izbore”, rekao je Dimitrijević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x