Crta: Zabrinjava malo vremena za primenu novih izbornih pravila

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Crta.rs
Podelite vest

Predstavnici Posmatračke misije Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) izneli su na današnjem sastanku u okviru javne rasprave o nacrtima novih izbornih zakona, zabrinutost da nema dovoljno vremena da se svi učesnici, a prvenstveno organi za sprovođenje izbora “adekvatno pripreme i obuče”, s obzirom na to da je do raspisivanje izbora ostalo manje od tri meseca.

Kako se navodi u saopštenju ove nevladine organizacije, to se pre svega odnosi na uvođenje srednjeg nivoa izborne administracije u sprovođenju republičkih izbora.

“Tim potezom se menja ustaljena višedecenijska praksa i otvara prostor za propuste u radu i za pravnu nesigurnost u vezi s ključnim aspekatima izbornog procesa, kao što je zaštita izbornog prava”, navodi se u saopštenju Crte.

Istakli su i da zabrinjavaju izmene kojima se smanjuje mogućnost birača da zaštite izborna prava, jer su određene vrste prigovora rezervisane isključivo za podnosioce proglašenih izbornih lista, dok se biračima u značajnoj meri ograničava pravo institucionalnog reagovanja na moguće nepravilnosti tokom izbornog procesa.

“S obzirom da javna rasprava o novim izbornim zakonima traje do 13. decembra, Crta će pored početnih komentara, predlagačima poslati i dodatne sugestije”, navodi se u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x