Dačić: Isterujemo stvari na čistac po pitanju Rezolucije 1244

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ivica Dačić, Foto: (AP Photo/Darko Vojinovic)
Podelite vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vlada, zahtevom Kforu za povratak pripadnika Vojske Srbije na Kosovo pred međunarodnom zajednicom pokušati da “isteraju stvari na čistac” i da saznaju da li je u potpunosti primenjena Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

“Znamo da su to retorička pitanja, odnosno unapred znamo odgovor na njih. Kao što i sada pokušavaju da predstave da Briselski sporazum kao da i ne postoji, tako se ponašaju i u odnosu na Rezoluciju 1244”, rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije.

On je rekao da međunarodna zajednica neće da poštuje niti da primenjuje u potpunosti Rezoluciju 1244, ali da ne može da je ukine zato što je potrebna većina u Savetu bezbednosti UN, dok je Priština, kako je dodao, već više puta tražila njeno ukidanje, kao i da budu ukinuti Unmik i Kfor.

Dačić je rekao da zahtevom za vraćanje srpske vojske i policije na sever Srbija želi da ukaže da postoji obaveza međunarodne zajednice da zaštiti sve građane Kosova i Metohije.

“Svako ko dolazi iz međunarodne zajednice kaže da su svesni da dokle god je premijer Kosova Aljbin Kurti, da neće biti mira ili dogovora sa Prištinom i da je Kurti najveći destabilizujući faktor u regionu u ovom trenutku”, rekao je Dačić.

Upitan o najvećim do sada pritiscima na Srbiju koji će prema najavi Vučića uslediti kada Kosovo 15. decembra aplicira za članstvo u EU, Dačić je rekao da će to verovatno biti “kondenzacija različitih vrsta pritisaka”, za prihvatanje situacije na terenu, nekog konačnog dogovora koji bi podrazumevao priznanje Kosova i odobravanje članstva Kosova u EU i Savetu Evrope.

“Kada je reč o EU, postoji mogućnost da se to ospori iako tu nema većine, zato što se neće verovatno glasati većinski, već će biti potreban konsenzus ukoliko se neko pozove na statusno pitanje. Češka je predsedavajuća, njoj stiže zahtev. Da li će taj zahtev biti u startu odbijen zbog statusnog pitanja, ili će biti poslat Evropskoj komisiji na izjašnjavanje, pa će godinu dana raspravljati o tome, zavisi i od predsedavajućeg”, kazao je Dačić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x