Dačić: Nastavak politike vezane za povlačenje priznanja Kosova jedan od prioriteta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ivica Dačić, Foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)
Podelite vest

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je  da će jedan od prioriteta u Novoj godini biti i nastavak politike vezane za povlačenje priznanja Kosova.

“Očekujemo prvim nedeljama ove godine da bude i deseta zemlja koja će povuči priznanje, a koju nismo objavili, rekao je Dačić za TV Prva.

On je rekao da objavljeno 18 zemalja koje su povukle priznanje a do sada je bilo devet čija imena nisu objavljena, tako da bi ovo bila deseta, odnosno “to bi bila 28. zemlja koja bi povukla priznanje”.

“To neće sigurno rešiti problem ali stvara neku političku nezavisnost, da ne zavisimo od velikih sila,” rekao je on. Dodao je da ukoliko pitanje Kosova dodje  pred UN ono može biti zaustavljeno u Savetu bezbednosti a da u Generalnoj skupštini ne može biti izglasano pošto je potrebna dvotrećinska većina a Kosovo može da dobije 83 glasa.

Dačić je rekao da se zato pritiska predsednik Aleksandar Vučić jer, kako je dodao “znaju šta su naše ‘crvene linije'”.

Kako je rekao, “crvena linija” Srbije je da neće više da razgovara o dogovorenokj Zajednici srpskih opština, odnosno neće da razgovara ponovo o već dogovorenim pitanima, a drugo je da neće pristati na to da nezvanično prizna Kosovo time što će složiti da se ne protivi članstvu Kosova u UN, odnosno ako bi se Kosovo kandidovalo da se Srbija ne protivi.

“Za nas je to apsolutno neprihvatljivo i generalno imamo tu stabilnu situaciju”, rekao je Dačić. On je istakao da Srbija ima problem u Evropi jer je tu najveći broj zemalja priznao Kosovo.

Takodje je rekao da sada treba da razgovara sa Islandom koji je  predsedavajući  Saveta Evrope, u nastojanju da prijem Prištine ne stavi na dnevni red te organizacije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x