Dačić: Nastavićemo da insistiramo na ZSO kao prvoj tački implementacije sporazuma

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Beograd, 30. novembra 2021.- Predsednik Skupstine Srbije Ivica Dacic raspisao je referendum o promeni Ustava Srbije za 16. januar. Dacic je raspisao referendum radi potvrdjivanja Akta o promeni Ustava Srbije, nakon zavrsetka posebne sednice parlamenta. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr
Podelite vest

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je posle sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku da nije siguran da će Zajednica srpskih opština biti formirana iako je većina članica tog tela istakla da Priština to mora da uradi.

U izjavi za RTS Dačić je rekao da će Srbija nastaviti da insistira da formiranje ZSO bude prva tačka u implementaciji dogovora iz Brisela i Ohrida, ali da vlada Aljbina Kurtija umesto toga želi da “protera Srbe sa Kosova”.

“Važno je to kakav je stav članica Saveta bezbednosti. Mislim da je ogromna većina članica bila korektna u smislu onoga što su rekli o obavezama i trenutnoj situaciji i gotovo svi su istakli – od SAD, Velike Britanije, Francuske, pa do Kine i Rusije – da Kosovo ima obavezu i da konačno mora da formira ZSO, što je naravno za nas najvažnije pitanje”, rekao je Dačić.

Drugi deo sednice Saveta bezbednosti, po mišljenju ministra, predstavljao je, kako je rekao, “muku” Srbije s Prištinom jer je stvorena atmosfera “velike mržnje sa njihove strane”.

“Oni su jasno pokazali da ne žele bilo kakve korektne odnose, korektan dijalog, da žele sukobe, da žele nastavak rata”, rekao je Dačić.

Dačić je dodao da ostaje da se vidi kako će se Kurti ponašati 2. maja kada treba da se u Briselu sastane s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Kao što sam rekao, mi gotovo da smo sigurni da od toga neće biti ništa, jer njegov cilj nije formiranje ZSO, njegov cilj je da se Srbi proteraju sa Kosova, i to je suština”, rekao je Dačić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x