Dačić neće u Strazbur ukoliko bude pokrenuta procedura o prijemu Kosova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto.O.S.R.
Podelite vest

 Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da nema nameru da danas ide u Strazbur, povodom 20 godina od prijema Srbije u Savet Evrope, ukoliko će dan kasnije Kosovo biti primljeno u tu instituciju.

On je juče na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Gabona Jolandom Nijonde kazao da se na 10 godina Briselskog sporazuma najavljuje da će Komitet ministara Saveta Evrope otpočeti proceduru prijema Kosova u tu instituciju.

“Kosovo 10 godina nije ispunilo svoje obaveze briselskog sporazuma i zbog toga treba da bude nagrađeno i da na taj dan bude započeta procedura za njegov prijem u Svet Evrope. To je poruka da Kosovo može da radi šta hoće”, izjavio je Dačić.

Šef diplomatije je rekao da Savet Evrope do sada nikada nije primio neki entitet koji nije država i da nije moguće razgovarati o odbrani integriteta Ukrajine, a da nema razgovora o integritetu Srbije.

“Mi moramo da razgovaramo o hapšenjima, proganjanjima, pucnjavama na Srbe na Kosovu. Da li se smirila situacija na Kosovu? Da li smo napredovali u formiranju Zajednice srpskih opština? Apsolutno nemam nameru da odem u Strazbur, a da oni dan posle počnu proceduru o prijemu Kosova u Savet Evrope”, izjavio je Dačić.

Kosovo je 12. maja zvanično podnelo zahtev za punopravno članstvo u Savetu Evrope, a da bi bilo uzeto u razmatranje potrebna je dvotrećinska podrška u Komitetu ministara SE.

Naredni korak je da jedna od zemalja članica SE zahtev za članstvo stavi na dnevni red i glasanje u Komitetu ministara ili na godišnjoj ministarskoj sednici. Po dobijanju dvotrećinske većine u tom telu, zahtev se prosleđuje Parlamentarnoj skupštini SE.

Ukoliko dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini SE, zahtev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.

Šef diplomatije je najavio i veliki broj diplomatskih aktivnosti među kojima je sastanak 19. aprila u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Švedske (Tobijas Bilstrem), koja predsedava Evropskom unijom.

“U četvrtak bi trebalo da budem u Parizu na sastanku sa ministarkom spoljnih poslova Francuske, a 27. je sednica UN o Kosovu”, saopštio je Dačić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x