Dačić: Ohridski dogovor ne važi bez ZSO

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Milos Miskov/MO
Podelite vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bez formiranja Zajednice srpskih opština kao prve stvari Ohridskog dogovora nema ispunjavanja drugih njegovih delova.

“Ne da Ohridski dogovor više ne važi, nego je ovde reč o tome da prva stvar u Ohridskom dogovoru jeste ZSO. Ako nema ZSO, onda nema ni drugih delova tog dogovora”, izjavio je Dačić u jutarnjem programu RTS-a.

Dačić je rekao da će način glasanja država o pokretanju procedure razmatranja zahteva za članstvo Kosova u SE uticati na to kako će se Beograd u budućnosti odnositi prema njima.

“Crna Gora je mogla makar da bude uzdržana. Moramo da delujemo recipročno. Crna Gora je glasala za prijem Kosova. Trebaće i njima nekada naš glas na koji sigurno neće moći da računaju”, rekao je šef diplomatije.

Dačić je dodao da ga je glas Ukrajine neprijatno iznenadio jer Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta te države u svim rezolucijama širom sveta, a Kijev je bio uzdržan.

“Što se tiče BiH, da li je bilo nekad mog nastupa da nismo rekli teritorijalni integritet BiH. Sada kada neko to pita bićemo uzdržani. Pa što bismo bili za teritorijalni integritet BiH, a da oni glasaju uzdržano”, kazao je Dačić.

On je postavio pitanje zašto su neke države bile uzdržane i da li one priznaju ili ne priznaju Kosovo.

“Grčka i Slovačka su me iznenadile. Ministar iz Grčke je bio na slavi kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Predsednica Grčke je govorila o tome da oni ne priznaju Kosovo”, rekao je Dačić.

On je zahvalio svima koji su glasali protiv i pokazali da su prijatelji Srbije nabrajajući Kipar, Španiju, Rumuniju, Azerbejdžan i Gruziju, a posebno je zahvalio Mađarskoj koja je priznala nezavisnost Kosova, a glasala protiv članstva u SE.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x