Dačić: Parlament danas usvaja izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi?

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Milos Miskov/MO
Podelite vest

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je predvidjeno da parlament danas usvoji izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

“Danas je predvidjeno da se to završi, a nema ni potrebe za nekom velikom raspravom, jer je jasno zašto se to radi i kakav je bio put “, rekao je Dačić za RTS.

On je podsetio da je izmene tog zakona suštinski predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić slušajući, kako je naveo, “zahteve gradjana”, a da je formalni predlagač bila Vlada Srbije. Ponovio je da izmene tog zakona nemaju nikave veze sa kompanijom Rio Tinto i ekologijom.

“Već sam rekao da će mnogi biti nezadovoljni što će biti prihvaćene ove incijative za promenu odredjenih zakonskih rešenja, jer se time stvaraju uslovi da se više ne odvijaju demonstracije, a to očigledno nije baš po volji svima”, rekao je on.

Pema njegovim rečima, treba odvojiti one koji su zabrinuti za ekologiju od onih koji to pokušavaju politički da iskoriste. Poslanici Skupštine Srbije, na sednici čiji početak je zakazan za 10.00, razmotriće na predlog Vlade izmene i dopune zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Izmene se odnose na članove koji se tiču overe potpisa, predstavnika ovlašćenog predlagača u organu za sprovodjenje referenduma i roka za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu izmena ukida se taksa za overu potpisa i jasno se omogućava da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovodjenje referenduma.

Prema predlogu, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine a ni Skupština Srbije neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrdjena na referendumu u naredne četiri godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x