Dačić se u Njujorku sastao sa 18 ministara spoljnih poslova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se sa ministrima inostranih poslova Kipra, Nepala, Jermenije, Burkine Faso i Ujedinjenih Arapskih Emirata na marginama generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Na susretu Dačića sa ministrom spoljnih poslova Kipra Konstantinosom Kombosom bilo je reči o daljem unapređenju odnosa dve prijateljske zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je istakao da Srbija pridaje poseban značaj intenziviranju i produbljivanju veza i saradnje sa Kiprom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, uzajamnom poverenju, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti naših naroda.

Ministri su ponovili čvrste stavove u vezi sa podrškom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i Kipra, kao i obostrano zadovoljstvo stepenom ostvarene saradnje u multilateralnim forumima.

Kombos je podvukao da Kipar podržava evropski put Srbije i da su spremni da pruže tehničku i praktičnu pomoć u pristupanju EU.

Tokom razgovora šefa srpske sa ministrom inostranih Nepala Narajanom Prakašom Saudom, ministri su se saglasili da bilateralne odnose karakterišu tradicionalno dobri odnosi i saradnja utemeljeni na principima UN, kao i dugogodšnje prijateljske veze iz Pokreta nesvrstanih zemalja.

Dačić je izrazio zahvalnost Nepalu na podršci po pitanjima koja su od najvećeg značaja za Srbiju.

Dogovoreno je da se u skorijoj budućnosti realizuju bilateralne posete i da se razmotre mogućnosti unapređenja saradnje.

Dačić imao je sastanak sa ministrom inostranih poslova Jermenije Araratom Mirzojanom na kojem je konstatovan značaj međusobnih poseta na visokom nivou i nastavka razgovora o pitanjima od zajedničkog interesa.

Mirzojan i Dačić razgovarali su i o pitanjima regionalne stabilnosti.

Šef diplomatije Srbije sastao se sa ministarkom inostranih poslova Burkine Faso Olivijom Ragnagevende Ruambom.

Sagovornici su istakli da dve države vezuje tradicionalno prijateljstvo i izrazili spremnost da rade na unapređenju saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Ministri su potvrdili interes za intenziviranjem političkog dijaloga u predstojećem periodu i saglasili se da postoji značajan prostor za unapređivanje saradnje u oblasti ekonomije, industrije, poljoprivrede, obrazovanja i kulture.

Dačić se u Njujorku sastao sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeikom Abdulom bin Zajedom Al Nahjanom.

Sagovornici su se složili da se prijateljske i strateške veze između dve zemlje razvijaju veoma dobro.

Takođe su podvukli da je značajno što unapređenje bilateralnih odnosa na političkom nivou prati trend intenziviranja ekonomske i investicione saradnje.

Ministar Dačić se na marginama generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštone UN u Njujorku, susreo i sa šefovima diplomatije Mađarske, Luksemburga, Palestine, Venecuele i Nikaragve.

Dačić je prethodno prisustvovao radnom doručku sa šefovima diplomatije zapadnog Balkana.

Šef srpske diplomatije je na kraju prvog dana u Njujorku prisustvovao prijemima koje su priredili državni sekretar SAD Entoni Blinken i šefica nemačke diplomatije Analena Berbok.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x