Dačić: Srbija se ne meša u unutrašnja pitanja Rusije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija ne meša u unutrašnja pitanja Rusije posle pobune paravojne grupe Vagner u toj zemlji.

Dačić je u izjavi za televiziju Pink rekao da ono “što se desilo u Rusiji, Srbija gleda kao na unutrašnje pitanje te zemlje”.

“Sa druge strane mi kao prijateljska zemlja želeli bismo da se sva ta pitanja rešavaju na politički način, bez bilo kakve pretnje koja može opasno da se odrazi i na sveukupnu stabilnost, odnosno mir”, rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je rekao da kao pojedinac, a ne ministar, smatra da to što postoji privatna kompanija (Vagner) koja se bavi tim poslom, a ima jak uticaj na dešavanja i zbog koje je i predsednik Rusije Vladimir Putin napravio kompromis, ukazuje na to da su se mnoge stvari promenile u poslednjih 20, 30 godina, i u Rusiji i u celom svetu.

“Očigledno je da i u drugim zemljama postoje takve vojske i postavlja se pitanje kakva je njihova uloga u ratovanju. Kao što znate, mi nemamo takve stvari”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, sada je situacija normalizovana u Rusiji, ali to će ostati problem koji postoji.

“Ko je sada tu meta, da li (predsednik Rusije Vladimir) Putin ili vojni krugovi, kakva je uloga Vagnera, vreme će pokazati”, ocenio je Dačić i rekao da je “frapantno kako je došlo do toga”.

Borci paravojne grupe Vagner napustili su štab ruske vojske u Rostovu na jugozapadu Rusije, sa svojim vođom Jevgenijem Prigojinom na čelu konvoja.

Prigožin posle pobune treba da ode u Belorusiju, kako je dogovoreno na pregovorima sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Za sada se ne zna gde se nalazi šef Vagnera.

Šef Vagnera je u petak pozvao na oružanu pobunu protiv ruskog vojnog vrha, a njegove trupe su u subotu ujutro ušle u komandu ruske vojske u gradu Rostov na Donu, koja je glavni centar za napade na Ukrajinu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x