Dačić: Svi treba da se ujedine oko odbrane Srba na Kosovu, novi gradonačelnici neće ulaziti u opštine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube KoSSev - Kosovo Sever Portal printscreen
Podelite vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da “svi treba da se ujedine oko pitanja odbrane srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, upozorivši da unutrašnja politička pitanja ne smeju da utiču na spremnost Srbije da zaštiti svoj narod.

“Moramo da učinimo sve da pomognemo opstanak našeg naroda na Kosovu. Treba da budemo svesni da ćemo prolaziti kroz teške borbe, i političke i bezbednosne”, rekao je Dačić za TV Pink.

On je ponovio da kosovski premijer Aljbin “Kurti ne želi normalizaciju već eskalaciju” i sukob.

Kurtijev cilj je da protera Srbe s Kosova i Metohije, a “glavni trn u oku mu je sever”, rekao je Dačić i dodao da je bitno da Srbi imaju svoju strategiju i političko jedinstvo.

U sukobima na severu Kosova, gde srpski demonstranti traže povlačenje albanskih gradonačelnika, u ponedeljak je povređeno oko 25 pripadnika snaga koje predvodi NATO (Kfor).


Novi gradonačelnici opština Zvečan i Zubin Potok danas neće odlaziti u kancelarije u opštinskim zgradama, javila je  RTK2.

Noć u Zvečanu protekla je mirno, a danas se stotinak građana ponovo okupilo ispred zgrade opštine, ali nema incidenata.

Oni ponovo traže da se novoizabranim gradonacelnicima onemogući ulaz u zgradu opštine, da se specijalne jedinice Kosovske policije povuku sa severa kako bi kontrolu nad objektima preuzeo Kfor.

Pripadnici Kfora su i ovog jutra raspoređeni ispred opštine, s tim da su kordon pomerili 50-tak metara od opštinske zgrade, u kojoj se i dalje nalaze pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije.


Asocijacija novinara Kosova (ANK) saopštila je da su automobili ekipa televizija KTV i T7 jutros pronađeni “demolirani”.

Kako prenosi ANK, na snimku se vide razbijena stakla, popucale gume i nacionalistički simboli ispisani na automobilima.

“Asocijacija novinara Kosova duboko je zabrinuta zbog slika koje su dala ova dva medija i pozivamo sve kolege da budu oprezne prilikom izveštavanja”, navedeno je u saopštenju.

ANK je takođe pozvala sve nadležne organe da obezbede novinare koji izveštavaju u ovim opštinama, kao i da prioritetno istraže napade na medije koji su se desili juče.

Juče su napadnute ekipe nekoliko televizija sa Kosova i Albanije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x