Dačić u Skoplju na proslavi 100 godina Makedonske avijacije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE)
Podelite vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Skoplju da se sa proslave 100 godina Makedonske avijacije šalje politička poruka da su Srbija i Severna Makedonija opredeljene za dodatno jačanje odnosa u interesu prosperitetnije budućnosti svojih građana.

Dačić je danas bio na proslavi tog jubileja na Sportskom aerodromu “Stenkovec” kod Skoplja, saopštilo je njegovo ministarstvo.

“Današnji aero-miting na kojem, uz makedonsku i srpsku avijaciju, učestvuju civilno i vojno vazduhoplovstvo iz Italije, Grčke i drugih zemalja, jasan je pokazatelj interesa država, privreda i građana na ovim prostorima za uspostavljanje još boljih međusobnih veza, ali i svesti o zajedničkoj odgovornosti kada je reč o očuvanju mira i bezbednosti, kao preduslova ubrzanog ekonomskog i društvenog razvoja”, rekao je Dačić u govoru.

Istakao je da Srbija i Severna Makedonija imaju “bratske odnose” i odličnu saradnju u okviru inicijative “Otvoreni Balkan” i u drugim regionalnim forumima.

“Obeležavanje 100 godina Makedonske avijacije u Skoplju je dobra prilika da ‘stavimo u pogon’ sve neiskorišćene potencijale koji bez sumnje postoje, za dalji, još svestraniji i obostrano koristan razvoj naših odnosa”, dodao je Dačić i istakao veze u kulturi privredi.

Izdvojio je to što su na današnjoj proslavi prikazani “savremeni kapaciteti RV i PVO Vojske Srbije, tokom akrobatskog leta školskog aviona ‘Lasta’ i helikoptera H145M i preleta dva nadzvučna MIG-29”.

Za proslavu jubileja suseda Ministarstvo odbrane Srbije je za aero-miting ustupilo jedrilicu “Ilindenka”, prvu letelicu proizvedenu 1955. na teritoriji današnje Severne Makedonije, po projektu srpskog inženjera Miloša Ilića.

“Ilindenka” na simboličan način svedoči o bliskoj povezanosti dve zemlje i u oblasti vazduhoplovstva, naveo je Dačić.

Na svečanosti su govorili i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i ambasador Italije u toj zemlji Andrea Silvestri.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x