Danas: Bajatović mesečno prima 34.000 evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Dušan Bajatović; Foto: YouTube screenshot
Podelite vest

Na listi najplaćenijih funkcionera u Srbiji, kojima se iz javnih sredstava isplaćuje najviše novca, a prema registru javnih funkcionera koji vodi Agencija za borbu protiv korupcije, specijalno mesto zauzima direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, čija mesečna primanja iznose skoro četiri miliona dinara ili oko 34.000 evra, objavio je Danas.

Kako je u tekstu navedeno, Bajatoviću se kao generalnom direktoru Srbijagasa svakog meseca isplaćuje oko 203.000 dinara, ali iako je to njegova najvažnija i najuticajnija funkcija, plata koju za nju dobija čini skoro beznačajan deo njegovih ukupnih primanja, jer platu prima i kao direktor Gastransa – oko 1,7 miliona dinara.

Na to se nadovezuje članstvo u Nadzornom odboru Jugorosgasa, koje “vredi” još gotovo milion i po dinara, kao i funkcija predsednika Nadzornog odbora podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor od skoro 600.000 dinara.

Podseća se da je Gastrans novi naziv kompanije koja radi od 2011. godine, a prethodno ime Južni tok promenjeno joj je 2018. godine, nakon što je Rusija odustala od tog gasovoda i zamenila ga “Turskim tokom”.

Bajatović je ostao na mestu direktora, a vlasnički udeo nije se promenio, tako da se 51 odsto nalazi u vlasništvu Rusije, a 49 odsto pripada Srbiji.

Jugorosgas, gde Bajatović prima oko 1,5 miliona dinara mesečno, je preduzeće za izgradnju gasovodnih sistema, transport i promet prirodnog gasa.

Pored redovnih primanja od četiri miliona, Agenciji za borbu protiv korupcije Bajatović je prijavio i jednokratna primanja u vrednosti od 23 miliona dinara (195.000 evra), i to na osnovu bonusa koji je 2021. ostvario u podzemnom skladištu gasa Banatski Dvor i Gastransu Novi Sad, kao i povraćaja više uplaćenog doprinosa za PIO u vrednosti od čak 11 miliona dinara.

Bajatović dobija povraćaj doprinosa jer njegove plate drastično prevazilaze maksimalnu osnovicu za obračun doprinosa, tako da mu država “višak” uredno vraća, piše Danas.

Među istaknutim zvaničnicima sa najvećim primanjima, izdvaja se ambasador Srbije u Americi Marko Đurić, koji je na to mesto postavljen pre dve godine.

Njegovo mesečno primanje iznosi 5.860 američkih dolara, što, na osnovu dnevnog kursa, čini 673.665 dinara.

Ovo je, ujedno, jedino prijavljeno primanje bivšeg direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji nije ubeležio ni bilo kakvu pokretnu i nepokretnu imovinu.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je tik uz Marka Đurića sa platom od skoro 650.000 dinara mesečno. Osim toga, Agenciji za borbu protiv korupcije prijavila je četvorosoban stan i automobil.

Među najbolje plaćenima je i zaštitnik građana Zoran Pašalić, koji dobija skoro 466.000 dinara mesečno, a nešto malo manje – 450.715 dinara prima republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, koja obavlja i funkciju predsednice Državnog veća tužilaca, za šta joj se kvartalno isplaćuje oko 50.000 dinara.

Ukupan mesečni priliv od skoro 440.000 dinara za obavljanje više funkcija ima i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Osim direktorske funkcije RZS-a za koju prima platu od 228.000 dinara, Kovačević je član Saveta guvernera Narodne banke Srbije, za šta mu se isplaćuje 174.000, kao i član Republičke izborne komisije. Članstvo u RIK-u na mesečnom nivou doprinosi njegovim primanjima za 37.000 dinara.

Poverenik za informacije od javnog značaja Miloš Marinović mesečno zarađuje 279.000 dinara.

Samo 2.000 dinara nižu platu od poverenika ima ministarka za rad i zapošljavanje dr Darija Kisić Tepavčević.

Za obavljanje ministarske funkcije, kako je navedeno na sajtu, ne prima ni dinar nadoknade. Umesto toga, zaradu ostvaruje na osnovu članstva u Upravnom odboru Fonda za razvoj, kao i na osnovu naučnog rada i vanredne profesure na Medicinskom fakultetu u Beogradu i u Kosovskoj Mitrovici.

Slična je situacija i sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom koji, osim plate od 88.000 dinara koju dobija za mesto hirurga u Kliničkom centru Srbije, ne ostvaruje nikakvu zaradu za ministarsku funkciju, iako je ta plata značajno veća.

Gotovo istu zaradu od 225.000 dinara dele v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je, na osnovu odluke Saveta ministara, na korišćenje dobio kuću od 310,13 kvadratnih metara, preneo je Danas.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x