Danas Dan 63. padobranske brigade i Dan vojnih padobranaca, čestitao ministar Stefanović

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: www.vs.rs
Podelite vest

Dan 63. padobranske brigade i krsna slava jedinice obeležavaju se 14. oktobra, na Dan vojnih padobranaca i Pokrov Presvete Bogorodice.

Prvi padobranski bataljon, čije tradicije neguju padobranci 63. padobranske brigade, osnovan je uz pomoć savezničkih snaga 14. oktobra 1944. godine u vojnoj bazi kraj Barija, u Italiji.

Za pokazanu hrabrost i učinjena herojska dela tokom borbenih zadataka, 63. padobranska brigada je 1999. godine odlikovana Ordenom narodnog heroja.
U okviru organizacijskih promena iz 2006. godine, 63. padobranska brigada je preformirana u 63. padobranski bataljon u sastavu novoformirane Specijalne brigade.
Staro ime i status jedinice vraćeni su odlukom predsednika Republike Srbije od 21. decembra 2019. godine, na osnovu koje je ponovo formirana 63. padobranska brigada, kao jedinica neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije.
Pored zakletve otadzbini, pripadnici 63. padobranske brigade daju zakletvu i jedinici:
„ZA OTADžBINU, ZA DRUGA, ZA PUŠKU, ZA VOJNIČKU I RATNIČKU ČAST, PADOBRANCI 63. PADOBRANSKE BRIGADE — RADE!“
Foto: Jovo Mamula/MC Odbrana

Ministar Stefanović čestitao Dan vojnih padobranaca

Ministar odbrane Nebojša Stefanović čestitao je pripadnicima 63. padobranske brigade Dan vojnih padobranaca i naglasio da su izuzetno visok nivo obučenosti, posvećenost i nepokolebljiva ljubav prema otadžbini samo neki od razloga koji tu brigadu svrstavaju u sam vrh elitnih jedinica.

“Svoju odanost Srbiji pokazali ste na delu već bezbroj puta i zato će država nastaviti da ulaže i u vašu opremu, uslove rada, stanove i plate. Od vas očekujem da čuvate jake medjuljudske veze i čvrsto jedinstvo, koji odlikuju vašu jedinicu, jer je to garant da nema zadatka koji vaša brigada ne može da izvrši”, naveo je Stefanović.

Ministar je padobrancima čestitao i krsnu slavu jedinice Pokrov presvete Bogorodice, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Foto: http://www.mod.gov.rs

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x