Danas: Građani Srbije zbog inflacije počeli da jedu manje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Zvanični statistički podaci jasno ilustruju da je, usled negativnih efekata inflacije, u Srbiji od početka godine nastupio realni pad prodaje robe u maloprodaji iz čega se može izvesti zaključak da je došlo do rapidnog slabljenja kupovne moći potrošača, piše list “Danas”.

Kako je objavio Republički zavod za statistiku, promet robe u trgovini na malo u aprilu ove godine u odnosu na isti mesec prethodne zabeležio je realni pad od 6,1 odsto. Ukoliko se uporede prva četiri meseca 2023. godine sa istim periodom u prošloj godini, promet je smanjen za 4,5 odsto.

U okviru maloprodaje, prodaja hrane i pića je za prva četiri meseca realno pala za 5,2 odsto, dok je prodaja neprehrambenih proizvoda manja za 4,9 odsto. Inflacijom je najmanje pogođena prodaja motornih goriva, koja je za četiri meseca smanjena realno za 2,8 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

“Međutim, da se danak koji plaćamo inflaciji povećava, vidi se kad se pogledaju poslednji podaci – samo za april ove godine, kada je prodaja hrane i pića pala za 6,1 odsto, a neprehrambenih proizvoda za čak 8,3 odsto u odnosu na april 2022. godine”, navodi “Danas”.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović rekao je za taj list da statistički podaci pokazuju da je došlo do opadanja kupovne moći potrošača, a osnovni razlog za to vidi u nerealno visokom cenama osnovnih prehrambenih proizvoda u kriznim uslovima.

“Kako bi nadoknadili sve svoje troškove trgovci su se opredelili za poskupljenja prehrambenih proizvoda koji su potrošačima svakodnevno potrebni. To je dovelo do pada kupovne moći građana kao i prodaje roba u maloprodaji”, kazao je on.

Sa ocenom da je kupovna moć građana znatno opala slaže se i ekonomista Milan R. Kovačević i navodi da je to logična posledica inflatornog udara.

“Nadležni u Srbiji su, povlačeći pogrešne poteze, izazvali da se suočimo sa visokom stepenom inflacije te je to dovelo do pada prometa robe u maloprodaji jer su, suočeni sa ekonomskom krizom i rastom cena, građani prinuđeni da budu štedljivi, odnosno da kupuju znatno manje robe nego ranije. Situacija je postala toliko teška da je jedan broj potrošača prinuđen da redukuje kupovinu čak i osnovnih životnih potrepština”, naveo je Kovačević.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić rekla je za “Danas” da je pad prodaje robe u maloprodaji jasan pokazatelj slabljenja životnog standarda građana i udara na njihov kućni budžet.

Glavni krivac, po njoj, za takvu situaciju je loša ekonomska politika Vlade Srbije i njena nesposobnost da se izbori sa negativnim uticajima inflacije.

“Ako državna statistika, čije podatke uvek treba uzimati sa rezervom, prizna da je kupovna moć građana drastično opala onda je to najbolji pokazatelj koliko je jaka ekonomska kriza u Srbiji, i koliko se kod nas loše živi. Apsolutno sam uverena da je procenat pada prometa robe daleko veći od onog koji je iskazala zvanična statistika”. kazala je ona.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x