Danas je dan Kopnene vojske, namasovnijeg i najstarijeg vida vojske u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Ilustracija Foto: Srbija vesti

Kopnena vojska Srbije (skraćeno KoV RS) je najmasovniji i najstariji vid vojske Srbije. Njena organizacija, sastav, oružje i oprema prilagođeni su dodeljenim misijama i zadacima Vojske Srbije, pre svega za dejstva na kopnu.

Dan Kopnene vojske obeležava se svakog 16. novembra.

Tog dana 1914. godine počela je jedna od najznačajnijih bitaka u Prvom svetskom ratu, Kolubarska bitka. Nosilac borbenih dejstava srpske vojske tokom te bitke bilo je jedanaest pešadijskih i jedna konjička divizija, podržane sa 426 artiljerijskih oruđa.

Zapovednik Kopnene vojske je general-major Milan Mojsilović., a komanda KoV je u Nišu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Dan Kopnene vojske i naveo da je uveren da će Srbija i nadalje kao najjači oslonac u očuvanju mira i stabilnosti imati upravo pripadnike tog vida.

“Uvek spremni, oprezni i profesionalni i, što je najvažnije, stalno na raspolaganju građanima naše zemlje kada im je to najpotrebnije”, navodi se u čestitki predsednika.

On je naveo da je bogatu i slavnu istoriju srpskog naroda obeležila Kolubarska bitka, koja je otpočela na današnji dan, 16. novembra 1914. godine, a u kojoj se srpska vojska “pokazala nesalomivom i svemogućom, izborivši pobedu kada se činilo da joj je poraz jedina opcija”.

“Motivisani herojstvom vaših predaka, svakodnevno iznova pokazujete neprikosnovenost u izvršenju zadataka, kako na domaćem terenu tako i u multinacionalnim operacijama, bez obzira na težinu uslova koji vam se na tom putu nameću”, dodao je Vučić.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x