Danas je Dan studenata Beogradskog univerziteta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Dan studenata Beogradskog univerziteta 4. april, biće danas obeležen u znak sećanja na studenta Žarka Marinovića koji je stradao tokom studentskih demonstracija.

Marinović, student Pravnog fakulteta, ubijen je 4. aprila 1936. godine, na protestu zbog loših uslova studiranja, braneći kolegu od napada nožem.

U znak sećanja na njegovu tragičnu smrt, 4. april ustanovljen je kao Dan studenata Beogradskog univerziteta, počevši od 1955.

Svake godine studenti i profesori u Aleji velikana na Novom groblju polažu venac na grob Žarka Marinovića.

Ove godine, najavljeno je da će se povodom Dana studenata u Skupštini Srbije studentima strukovnih studija obratiti predsednik Skupštine Vladimir Orlić, a rektor Beogradskog Univerziteta Vladan Đokić posetiće studentski dom “4. april”.

Ministar prosvete Branko Ružić čestitao je svim studentima u Srbiji i predstavnicima studentskih organizacija Dan studenata.

“Ovaj dan baštini snažnu ideju jasne vizije budućnosti i uloge studenata u društvu. Zahvaljujući svom znanju i obrazovanju studenti su deo društva, koji simboliše promene i inovativne ideje koje nas vuku napred. Oni su naša budućnost”, naveo je Ružić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x