Danas je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Facebook strana Narodnog muzeja Niš
Podelite vest

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta je međunarodni praznik koji se obeležava 27. januara u sećanju na žrtve Holokausta, genocida nad evropskim Jevrejima od strane nacističke Nemačke i njenih saveznika između 1941. i 1945. godine.

Za datum praznika je izabran 27. januara kao dan kada je Crvena armija oslobodila koncentracioni logor Aušvic.

Praznik podseća na smrt između 6 i 11 miliona Jevreja pod vlašću nacističkog režima i njegovih saradnika.Ustanovljen je Rezolucijom 60/7 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja je doneta 1. novembra 2005. godine.

Rezolucija je usledila nakon posebnog zasedanja održanog ranije te godine, 24. januara, povodom obeležavanja 60. godišnjice oslobođenja nacističkih koncentracionih logora i kraja Holokausta.

Mnoge države imaju posebne dane sećanja na žrtve Holokausta, Velika Britanija  Memorijalni dan Holokausta, koji se takođe obeležava 27. januara, Izrael ima praznik Jom hašoa (Dan sećanja na Holokaust i heroizam), dok se kao državni praznik 22. aprila u Srbiji obeležava Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x