Danas je Sveti Evstatije, srećna slava svim lovcima!

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Lovački savez Srbije
Podelite vest

Svake godine 3. oktobra, lovci slave svoju slavu, svetog velikomučenika Evstatija. Bio je strastven lovac i vojskovođa u vreme cara Tita i Trajana.

U životopisu velikomučenika Sv. Evstatija (Eustahius), piše da se zvao Plakida i da je  živeo u Rimu  70.– 120. godine, posle Hristovog rođenja.

Legenda kaže da polazeći u lov na hrišćanski praznik Veliki petak, naišao u šumi na jelena. Božjom promisli pojavilo  mu se svetao krst među rogovima jelena, i došao glas gospodnji pozivom da ode svešteniku hrišćasnkom i da se prekrsti.

Plakida, tronut pojavom poslušao je, odišao i prekrstio se, zajedno sa ženom i dva sina. Na krštenju je dobio ime Evstatije.

Nakon toga, vratio se ponovo u šumu, na isto mesto gde mu se ranije pojavio jelen. Kleknuo je i zablagodario Bogu što ga je priveo Hristovoj istini.

U taj čas, ponovo je čuo tajanstven glas, koji mu je predočio njegovo stradanje.

Odmah zatim, Evstatije je tajno napustio Rim sa svojom porodicom i preselio se u Egipat, gde je u zatišju živeo petnaest godina.

Pred kraj vladavine cara Trajana, Varvari su napali Rimsko carstvo, a car poslao dva oficira da, po čitavoj državi da potraže Plakidu. Pronašli su ga  u Egiptu i dovedeli u Rim.

U međuvremenu, umro je car Trajan, a na presto carstva došao car Adrijan (Hadrian).

Pozvao je car vojvodu Plakidu da prinese žrtvu, a on je rekao da je hrišćanin i car ga je odmah stavio na muke.

Kad mu zveri ništa nisu učinile, car ga je,  zajedno sa ženom i sinovima,  ubacio u telo usijanog metalnog vola. Trećeg dana izvadili su njegovo mrtvo telo, od žara nepovređeno i sahranili ga.

Već u trećem veku po Hristovom rođenju, lovci hrišćanski počeli su da slave Sv. Evstatija, kao velikomučenika i zaštitnika lova po svim oblastima rimskog carstva.

Ovaj velikomučenik slavi se svakog 3. oktobra, a u istorijskim zabeleškama zapisano je da su lovci Kragujevca, prvi u Srbiji, doneli odluku da kao svog zaštitnika proslave Sv. Evstatija, 20. oktobra 1887. godine, odmah po osnivanju prve Lovačke družine u ondašnjoj Srbiji, a nekoliko godina kasnije počinju da ga slave i druga lovačka udruženja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x