Danas je TOMINDAN: Sveti Toma – sedi doma!

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Телевизија Храм video printscreen
Podelite vest

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva  danas obeležavaju Svetog apostola Tomu u narodu poznatijem kao Tomindan. Sveti Toma bio je jedan od dvanaestorice apostola i jedini koji nije krio svoju sumnju u Vaskrsenje Hristovo, pa je prozvan i Nevernim Tomom. Ovaj dan nije crveno slovo u crkvenom kalendaru, a za današnji dan važi da nije dobro putovati i napuštati svoj dom.

Sveti Toma- sedi doma

Na Tomindan, 19. oktobra obično se nikud ne ide i postoji izreka “Sveti Toma, sedi doma”.

Dan Svetog Tome dovodi u vezu sa vukovima, pa ovog dana niko nije radio, a u istočnoj Srbiji se verovalo da je dragocena lekovita mast zeca ulovljenog na Tomindan, pa su je čuvali radi izlečenja od kostobolje i radi lakšeg porođaja.

Do Svetog Tome traje prelazno godišnje doba, poznatija kao podjesen, što znači da se od danas već računa da je moguć početak zimskog razdoblja.

Malo ko zna da nabroji imenom sve apostole, ali za Tomu svi znaju, naročito što je u narodu prozvan Neverni Toma. Većini nije jasno zašto je stekao ovaj nadimak,  zato što je veroloman ili sumnjičav.

Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao  krsnu slavu, a po narodnom verovanju, Toma je važio za radnog i vrednog, pa je tako zaštitnik mnogih zanatlija.

Kao esnafsku slavu, Svetog Tomu obeležavaju drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

Srbi za Svetog Tomu pričaju da je, kad su sveci delili uloge, on uzeo pečat od oblaka, ali ne donosi oluju, već dragocenu kišu. Veruje se da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop, ali kako ga nadgleda Presveta Marija, to neće biti skoro.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x