Danas konstitutivna sednica novog saziva skupštine Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Danas će u Domu narodne skupštine biti održana konstitutivna sednica na kojoj će biti potvrđeni mandati narodnih poslanika novog skupštinskog saziva, 14. nakon obnove višestranačja.

Prvoj sednici predsedava najstariji narodni poslanik, a u ovom sazivu to je matematičar Stojan Radenović sa liste “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, a njemu će u radu pomagati četvoro najmlađih poslanika i generalni sekretar narodne skupštine.

Prva tačka dnevnog reda je potvrđivanje mandata, što po poslovniku znači da će biti obrazovana tročlana komisija koja utvrđuje da li su podaci iz uverenja o izboru svakog narodnog poslanika istovetni sa podacima iz izveštaja državnog organa nadležnog za sprovođenje izbora narodnih poslanika i o tome podnosi izveštaj narodnoj skupštini.

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu.

U nastavku prve sednice, koja ne mora biti istog dana, poslanici treba da izaberu predsednika narodne skupštine, potpredsednike, imenuju generalnog sekretara, izaberu članove radnih tela kao i članove stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

U novom sazivu, najviše poslanika imaće izborna lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” koja je osvojila 129 mandata, koalicija “Srbija protiv nasilja” osvojila je 65 mandata, izborna lista “Ivica Dačić – premijer Srbije” 18, a po 13 poslanika imaće “Nada za Srbiju” i lista “Mi – glas iz naroda”.

Od manjinskih stranaka, šest mandata osvojila je Stranka vojvođanskih Mađara, po dva mandata imaće izborne liste Usame Zukorlića i Stranke demokratske akcije, dok će po jedan mandat imati izborne liste “Politička borba Albanaca se nastavlja” i Ruske stranke.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x