Danas nastavak sednice Skupštine Srbije, biraju se predsednik, potpredsednici, radna tela

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Poslanici Skupštine Srbije nastaviće danas konstitutivnu sednicu 14. skupštinskog saziva. U nastavku konstitutivne sednice čiji je nastavak zakazan za 11.00 časova, trebalo bi da budu izabrani predsednik Skupštine, njeni potpredsednici i članovi radnih tela.

U skupštinsku proceduru ranije je stigao predlog da za predsednicu Skupštine bude izabrana dosadašnja premijerka Ana Brnabić.

U predlogu koji su potpisali poslanici vladajuće većine, piše da je Brnabić završila fakultet u Velikoj Britaniji, da je pre no što je postala premijerka i na toj dužnosti je u poslednja tri mandata, bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, da je u učestvovala u osnivanju Naleda i Peksim fondacije.

Trebalo bi da bude izabrano i šestoro potpredsednika Skupštine, kako je dogovoreno na konsultacijama. Očekuje se da bude imenovan generalni sekretar Skupštine, biraće se članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Konstitutivna sednica je počela 6. februara, a njen početak i polaganje zakletve protekli su uz negodovanje i duvanje u pištaljke poslanika opozicije koja tvrdi da su izbori održani 17. decembra 2023, pokradeni i da sastav Skupštine Srbije, a naročito grada Beograda, ne odražava stvarnu volju građana.

Posle potvrđivanja mandata bila je određena pauza, nastavak sednice bio je zakazan za 11. mart, ali je veče pre početka predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da će sednica biti odložena dok se poslaničke grupe ne dogovore o kadrovskim rešenjima.

Novi predsednik Skupštine Srbije trebalo bi da raspiše izbore za gradsku vlast Beograda koji bi, takođe po najavi Vučića, bili 2. juna.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x