Danas proslavljamo TEODOROVU SUBOTU: Teodor Tiron zaštitnik stoke i konja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Crkva Svetog Teodora Tirona u Azbresnici
Podelite vest

Danas na praznik Svetih sedam sveštenomučenika Hersonskih – Teodorova subota, Srpska pravoslavna crkva slavi svetitelja, zaštitnika grada Venecije, ali i stoke, velikomučenika Teodora Tirona.
Hrišćani na današnji dan kuvaju žito koje svete u crkvi i na ovaj način započinju obeležavanje Svetog Teodora.

Tiron u prevodu znači regrut, a njegove muke su počele kada je pošao u vojsku, govore postojeći spisi.

Veruje se da kada je Sveti Teodor pošao u vojsku u grad Amasiji (Turska), počeo je progon hrišćana pod carem Maksimilijanom i Maksiminom. Teodor nije želeo da sakrije da je hrišćanin i bačen je u tamnicu.

Sudija je pokušao Teodora da izmori glađu, ali se Teodoru u samici javio Hristos i rekao mu: “Ne boj se, Teodore, ja sam sa tobom, ne uzimaj više zemaljske hrane i pića, jer ćeš biti u drugom životu, večnom i neprolaznom, zajedno ćemo biti na nebesima”. Tada su se Teodoru u tamnici javili i anđeli, koji su uplašili tamošnje stražare.
Osuđen je na smrt i bačen u oganj 306. godine

Mošti Teodora Tirona nalaze se u manastiru Novo Hopovo na Fruškoj gori, zadužbini Đurađa Brankovića. Srpska pravoslavna crkva seća se Teodora Tirona i na Todorovu subotu (Todoricu) koja uvek pada u prvu subotu Veliko uskršnjeg.

Veruje se da je Sveti Teodor Tiron zaštitnik stoke, a posebno konja, tako da se njegov dan proslavlja i kao Konjski dan. U nekim delovima Srbije veruje se da molitvama Tironu možete da se izleči od nesvestice.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x