Danas su Sveti Ćirilo i Metodije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Printscreen TV Hram
Podelite vest

Srpska pravoslavna crkvai njeni vernici 24. maja proslavljaju praznik Svetog Ćirila i Metodija, koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom. Svojim radom Čirilo i Metodije  pomagali su kulturni napredak Slovena zbog čega su ostali upamćeni kao “slovenski apostoli”.

Ćirilo i Metodije su bili grčka braća iz Soluna, koji su širili pismenost i hrišćanstvo među nepismenim Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji.

Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije su udarili temelje slovenskoj pismenosti. Njihovi učenici Kliment i Naum su sastavili pismo Ćirilicu.

Kod Rusa, Ukrajinaca, Bugara, Makedonaca, Slovaka i Čeha dan svetih Ćirila i Metodija je kulturni Dan slovenske pismenosti i kulture. Mnoge institucije kulture, poput biblioteka, današnji dan uzele su za svoju slavu.

Pošto ove godine praznik posvećen Ćirilu i Metodiju pada u sredu, svaki vernik bi na ovaj praznik trebalo da posti. Takođe, svi poslovi po kući trebalo bi da se  ostave za drugi dan, jer se na ovaj praznik ne pere, ne šije, niti rade teži poslovi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x