Danas suđenje novinaru Milovanu Brkiću

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti / Violeta Milićević
Podelite vest

U Višem sudu u Beogradu danas će biti održano suđenje novinaru Milovanu Brkiću, optuženom da je počinio krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je Višem sudu optužni predlog protiv vlasnika magazina Tabloid Milovana Brkića (66), za krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i predložilo da sud okrivljenog oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora od dve godine.

Tužilaštvo je navelo da postoji opravdana sumnja da je Brkić 8. maja 2023. oko 18 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu tokom protesta “Srbija protiv nasilja” pozvao da se silom promeni ustavno uređenje Srbije, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno skupština i predsednik države Aleksandar Vučić.

Advokat Stevan Damnjanović kazao je Beti da Brkić već 29 dana štrajkuje glađu i da je njegovo zdravstveno stanje veoma loše.

“Očekujemo da će sud pustiti Brkića da se brani sa slobode, jer ne postoji nijedan razlog da ostane u pritvoru”, rekao je advokat.

Početak suđenja je zakazan za 11 časova.

Milovan Brkić rođen je u Ljuboviji 11. novembra 1956 godine. Tekstove je objavljivao u „Studentu“, „Mladosti“, „Omladinskim novinama“, „Dugi“, „Ilustrovanoj politici“, „Radio TV reviji“, „Našoj borbi“, „Danas“-u, „Srpskoj reči“ „Svedoku“, „Ježu“, „Zum Reporteru“, u sarajevskom „Oslobođenju“, „Našim danima“, zagrebačkom „Poletu“, ljubljanskoj „Mladini“, mariborskoj „Katedri“ i drugima. Napisao je preko tri hiljade tekstova, komentara, reportaža, intervjua.

Prethodnih godina Brkić je dao preko 200 intervjua stranim novinama, radio i TV stanicama. Bio je tužen više od 700 puta, zbog „uvreda i kleveta“, „širenja lažnih vesti“ i „povrede ugleda predsednika SRJ“. Izgubio je samo spor s Markom Miloševićem, sinom Slobodana Miloševića.

Imao je dve samostalne izložbe zabranjenih tekstova, koje su bile zabranjene, održane 1984. godine i 1986. godine.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x