Danas u SANU uručenje nagrade profesoru s Harvarda Marku Lončaru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: sanu.ac.rs (virtuelna tura) Printscreen
Podelite vest

Nagrada “Marko Jarić” za dostignuća u fizici za 2019. godinu biće danas uručena profesoru sa univerziteta Harvard Marku Lončaru u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), saopštio je Institut za fiziku.

Lončaru nagrada nije dodeljena 2020. zbog pandemije korona virusa, navedeno je u saopštenju Inistituta.

Nagrada “Marko Jarić”, koja se u medijima ponekad naziva i “Srpski Nobel za fiziku”, dodeljuje se 25 godina za izuzetne rezultate u fizici, a prethodni laureati su najugledniji istraživači koji rade u Srbiji i inostranstvu.

Nagrada je dodeljena Lončaru “za doprinose u oblasti nanofotonike, primenjene fizike i integrisane optike”, piše u saopštenju.

Lončar je završio osnovne studije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a doktorirao je na Kalifornijskom institutu za tehnologiju na temi lasera i talasovoda na bazi fotonskih kristala.

Postdoktorske studije je završio na Harvardu, gde je postao i docent 2006, vanredni profesor 2010. i redovni profesor 2012. godine.

Lončar je jedan od vodećih svetskih stručnjaka u nanofotonici i nanotehnologiji, a posebno su zapažena njegova dostignuća u nanofabrikaciji dijamanata.

Tokom svečanosti u organizaciji Instituta za fiziku u Beogradu govoriće i predstavnici SANU i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dok će laureat održati predavanje i predstaviti svoja istraživanja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x