Danas Veliki petak po Gregorijanskom kalendaru, u nedelju katolici slave Uskrs

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati u nedelju. Danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista.

Dan kada je na krstu stradao Isus Hristos najtužniji je dan u hrišćanstvu, a za katoličke vernike, Veliki petak je dan posta. To je jedini dan u godini kada nema svete mise, ali se u crkvama posle podne čita Križni put, put stradanja Hristovog.

Održava se i posebna spomen-molitva “Muke Gospodnje”, a sledi klanjanje Svetom krstu, molitva vernika i pričešćivanje. Ne zvone zvona, nema sviranja ni pevanja. Katolička crkva na Veliki petak posebno spominje umiruće, stare i bolesne.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet vršiće obrede Velikog petka u župi sv. Ante Padovanskog. U uskršnjoj poslanici nadbiskup Nemet je rekao da je Uskrs promenio budućnost stvorenog sveta, a u njemu i čoveka i da vera daje snagu ljudima da istraju na svom životnom putu.

U 2024. godini Uskrs po gregorijanskom (katoličkom) kalendaru je 31. marta, a prema Julijanskom (pravoslavnom) kalendaru 05. maja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x