„Dani Romulijane“ završeni lutkarskim spektaklom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Šestodnevna manifestacija „Dani Romulijane“, koja se odvijala na arheološkom lokalitetu Gamzigrad, završila se lutkarskom predstavom „Legenda o caru Galeriju“ u čast osnivača rimske palate FELIX ROMULIANE. Ovo je prvi put da se odigrala predstava sa temom iz istorije i mitologije rimske palate koja se nalazi na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. Posle šest dana vrednih priprema u okviru radionice „Oživi lutku“, deca su pravila lutke i uvežbavala komad. Rad i trud krunisan je ogromnim aplauzom roditelja, nastavnika i meštana sela Gamzigrad, koji su ugostili predstavu u svom Domu kulture.

Posle odigrane premijere, Zorana Milošaković Tasić, glumica lutkarka i moderatorka lutkarske radionice, dirnuta emocijama usled uspešne izvedbe, izjavila je: „Ovo je momenat kada ne mogu da se ponašam kao profesionalac, kada mi krene suza. Veoma sam ponosna što sam pozvana da budem deo ove izuzetne priče, ovog velikog poduhvata. Ova draga deca su postala moji prijatelji.“

Nakon predstave, usledila je izložba „dečije“ grnčarije u jednoj od kula Feliks Romulijane. Izloženi su finalni proizvodi druge kreativne radionice „Keramika Felix Romuliane“, na kojoj su deca savladavala veštine oblikovanja gline ali i učila o keramici drevne palate. Talenat i vredan rad ispoljio se u veoma bogatoj izložbi, koja je plenila osmehe i oduševljenje posmatrača.

Zoran Cvetković, instruktor keramike, izjavio je: „Velika pohvala i zahvalnost za decu koja su šest dana marljivo stvarala ove radove, bez njih ništa ne bi bilo moguće. Nadam se da će ovakvih radionica i dalje biti, jer je ovo jedinstvena prilika da deca razvijaju svoju kreativnost i da se međusobno druže i upoznaju.“

Završnu reč dala je Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja „Zaječar“: „Manifestacija je prvenstveno namenjena deci i razvoju njihove svesti o tome šta mi baštinimo nadomak Zaječara“.

Cilj kreativnih radionica je bio da se najmlađi stanovnici Grada Zaječara i okolnih sela upoznaju sa kulturnim nasleđem u svom zavičaju, ponesu znanje o istoriji i značaju Feliks Romulijane, razviju svoje umetničke talente i provedu vreme sa svojim drugarima.

Pored dečijih radionica, „Dani Romulijane“ su ugostili i Evropsku školu debate, čiji su se polaznici, u ambijentu rimske palate, takmičili u verbalnim okršajima. Finale je krunisano temom „Rimsko carstvo i evropska civilizacija“, kojom su učesnici uporedili drevni Rim i modernu Evropu koja je nastala na rimskim temeljima.

Večernji termini su bili posvećeni predavanjima, filmovima i predstavama. O rimskoj arhitekturi govorila je Olga Špehar, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu. Predavanje je završeno sa Feliks Romulijanom kao poslednjim stecištem paganskog Rima. „Knjiga se vratila kući“ su bile reči Jelene Anđelković Grašar sa Arheološkog insituta, koja je održala prezentaciju svoje knjige „FEMINA ANTICA BALCANICA“ u kojoj je razradila temu položaja žene u Rimskom carstvu, sa akcentom na Balkan. Profesor Filozofskog fakulteta Miroslav Vujović održao je predavanje o „Rimskim legijima“.

Organizaciju čitave manifestacije „Dani Romulijane“ izneo je Narodni muzej „Zaječar“, dok je podrška u realizaciji došla sa projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Nemačka vlada, a sprovodi GIZ. Jedan od ciljeva projekta je da se kulturno nasleđe Istočne Srbije sačuva ali i učini atraktivnim za posetioce iz zemlje i sveta.

Veb sajt #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam https://www.eu-za-turizam.rs/

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x