Dani šljive po 20. put u Blacu od 19. do 21. avgusta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Jubilarna 20. Privredno-turistička manifestacija “Dani šljive 2022” u Blacu koja tradicionalno okupi više hiljada posetilaca iz cele Srbije, ove godine će biti održana od 19. do 21. avgusta, saopštili su danas agenciji Beta iz lokalne samouprave u tom mestu.

Kako su najavili, u takmičarskom delu sprovešće se izbor za najbolji šljivik, najboljeg mladog voćara, stočara i najuspešnije žene u poljoprivrednoj proizvodnji ove godine u blačkoj opštini.

U okviru manifestacije tradicionalno će biti proglašen i najbolji proizvođač šljiva, kao i najbolji proizvođač šljivove rakije “šljivovice”.

“Za ove titule i nagrade mogu da konkurišu svi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, fabričkom ili manufakturnom proizvodnjom alkoholnih pića i imaju registrovana poljoprivredna domaćinstva i firme na teruitoriji Blaca”, saopštili su organizatori manifestacije.

Za najbolji šljivik, kako su objasnili organizatori, mogu da konkurišu samo oni koji imaju zasađene šljive na površine od najmanje pola hektara u punom rodu i koji su parcele obrađivali uz optimalnu primenu svih agrotehničkih mera.

Konkurs je otvoren do 18. avgusta, ocenjivaće se rodnost, zdravstveno stanje, rezidba i obrađenost parcele a najbolji šljivik ove godine, biće proglašen 21. avgusta.

Opština Blace je sa 2,5 miliona stabala šljiva najveći proizvođač tog voća u Srbiji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x