Danica Crnogorčević na proleće nastupa u Novom Sadu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Danica Crnogorčević i Bojan Panaotović - Vojvodjanske vesti
Podelite vest

U sklopu programskih aktivnosti u vezi sa obeležavanjem praznika Srpske nove godine danas je održan sastanak između Danice Crnogorčević, muzičke umetnice iz Crne Gore i Bojana Panaotovića, direktora Kulturnog centra Novog Sada.

Direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović je prilikom sastanka sa crnogorskom umetnicom izrazio protivljenje „opasnim sklonostima različitih političkih činilaca u regionu“ da ideološkim uverenjima pokušavaju da bace senku na lepotu umetničkog dela, što je u proteklim danima bio slučaj sa muzičkim opusom Danice Crnogorčević.

Panatović se pozvao na činjenicu  da su nekim političkim strukturama u Crnoj Gori „sporni stihovi nacionalne, svečane i junačke pesme, koja je nastala u XIX veku, kao i srpski nacionalni barjaci“, koji „svoje mesto imaju i na sportskim tribinama u Australiji“.

U razgovoru sa umetnicom  zapitao se  „kako su ti nacionalni simboli odjednom nepoželjni u bratskoj zemlji, što Crna Gora svakako jeste“.

Direktor Kulturnog centra napomenuo je da Danica Crnogorčević „prkosi“ izazovima savremene masovne kulture, koju često odlikuju besmislene „rijaliti vrednosti“, zbog čega je njeno delo postalo simbol očuvanja duha tradicije, nacionalne solidarnosti i lepote.

“To je i osnovni razlog zbog čega je Danica Crnogorčević postala omiljeni umetnik kod svih starosnih grupa u populaciji na ovim prostorima  bez obzira na versku, etničku, nacionalnu pripadnost i socijalni status”, istakao je Panaotović.

On je uputio poziv Danici Crnogorčević da u narednim mesecima održi dva koncerta u Novom Sadu, jer „ukoliko je Džoni Štulić osamdesetih godina mogao sedam dana da drži Beograd na nogama, onda to  može i Danica“.

Crnogorčević je izrazila zahvalnost što je dobila poziv da predstavi svoj umetnički opus građanima Novog Sada.

Po njenim rečima bila je zadovoljna i iznenađena velikim interesovanjem Novosađana i ljudi iz okolnih gradova za koncert koji je održan u Srpskom narodnom pozorištu, u organizaciji ,,Fondacije Novi Sad 2022″

„Nije zlo znati tuđu pesmu – zlo je ne znati svoju pesmu“, zaključila je Danica Crnogorčević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x