Deca koja žive i rade na ulici suočena sa najvećim rizicima – od oboljevanja do trgovine ljudima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: PU u Nišu
Podelite vest

Deca koja žive i rade na ulici suočena su sa najvišim nivoima rizika, od oboljevanja i korišćenja psihoaktivnih supstanci do toga da su češće žrtve zlostavljanja, seksualne eksploatacije i trgovine ljudima, rečeno je na predstavljanju rezultata istraživanja o primeni Opšteg komentara broj 21 UN Komiteta za prava deteta o deci u uličnoj situaciji.

Na skupu organizovanom u Beogradu povodom Međunarodnog dana dece u uličnoj situaciji, Tanja Srećković iz Ministarstva za ljudska prava i društveni dijalog ocenila je da život i rad na ulici imaju dalekosežne posledice po razvoj te dece.

“Gotovo sve usluge i službe su im nedostupne a sama deca su ignorisana, isključena i stigmatizovana od društvene zajednice kao i od svojih vršnjaka”, rekla je Srećković.

Ona je dodala da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u saradnji sa resornim ministarstvima i Republičkim javnim tužilaštvom započelo izradu plana zaštite dece u uličnoj situaciji od nasilja, iskorišćavanja i zanemarivanja.

“Nadam se da će uskoro biti usvojen taj plan koji treba da obezbedi brzu i efikasnu intersektorsku saradnju u zaštiti dece u uličnoj situaciji”, kazala je Srećković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x