Đedović Handanović: Snažnije povezivanje Srbije i Republike Srpske u energetici i rudarstvu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/Ministarstvo ruradstva i energetike/Emilija Jovanovic)
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Banja Luci sa ministrom energetike Republike Srpske Petrom Đokićem o produbljivanju saradnje u oblasti rudarstva i energetike, saopštilo je danas ministarstvo.

“Kako bismo konkretizovali dalje korake, izradili smo mapu puta za unapređenje bilateralne saradnje Srbije i Republike Srpske, koja obuhvata i saradnju na strateškim projektima. Jačaćemo saradnju kroz bolje povezivanje i gasovodima i hidroelektranama, kao i realizacijom zajedničkih projekata”, rekla je Đedović Handanović, navedeno je u saopštenju.

Ona je istakla da se međusobnim pomaganjem i iskorišćavanjem zajedničkih potencijala mogu prevazići izazovi koje postoje u energetskom sektoru u smislu dekarbonizacije i energetske tranzicije.

Đedović Handanović je podsetila da je na prethodnom sastanku dogovoreno da se obnovi rad zajedničkog Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske, sa ulogom da intenzivnije prati realizaciju postojećih projekata i predlaže nove.

“Ministarstvo je dalo predlog članova komiteta, a dogovorili smo i formiranje podkomiteta po sektorima. Razgovarali smo i o realizaciji započetih projekata, među kojima je najvažniji projekat izgradnja hidroelektrane ‘Buk Bijela’. Nastavljamo razgovore sa Crnom Gorom oko ovog projekta i završićemo sve neophodne studije koje su bitne da bi se taj projekat nastavio i nadamo se konstruktivnoj saradnji“, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, dogovoreno je i da se intenzivira saradnja energetskih preduzeća Srbije i Republike Srpske, što je važno zbog novih zajedničkih projekata u oblasti OIE, unapređenja mreže i veće sigurnosti snabdevanja ne samo strujom, već i gasom.

“Razgovarali smo i o nastavku gasifikacije u RS izgradnjom magistralnog gasovoda i pripremi tehničke dokumentacije, kao i o načinima za proširivanje delatnosti postojećih zajedničkih energetskih preduzeća koje bi na taj način mogle da iskoriste pun potencijal. Pričaćemo i sa Federacijom Bosne i Hercegovine, kako bismo definisali koji projekti mogu sve zajedno da nas učine energetski sigurnijim”, rekla je ministarka.

Ministri su se saglasili da će nastaviti da razmenjuju iskustva i prakse po pitanju realizacije direktiva i propisa EU, posebno onih koje se sprovode kroz Energetsku zajednicu.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da energetiku smatra stubom razvoja zajedničkih aktivnosti u narednom periodu.

“Mi smo prihvatili mapu puta za unapređenje bilateralne saradnje Srbije i Republike Srpske, koju je izradilo Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, što znači dalji razvoj zajedničkih projekata, pored postojećih. Planiramo izradu glavnog projekta za magistralni gasovod Bijeljina do Novog Grada”, naveo je Đokić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x