Đedović Handanović: U 137 gradova i opština u Srbiji subvencije za mere energetske efikasnosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube 24 sedam TV printscreen
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da se završio javni poziv za ovogodišnje učešće najmane 137 jedinica lokalne samouprave i gradskih opština u projeku dodele bespovratnih sredstava za mere energetske efikasnosti „Čista energija”.

“Odziv je veći nego prošle godine što znači da će građani u više mesta konkurisati za subvencije koje idu i do 65 odsto vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova, neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora. Prve javne pozive za građane lokalne samouprave raspisaće ubrzo”, rekla je Đedović Handanović, saopštio je njen kabinet.

Ministarka je navela da je novitet da se od ove godine raspisaju posebni javni pozivi za socijalno ugrožena domaćinstva koja mogu da dobiju značajno veće subvencije.

“U tom slučaju Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave subvencionišu 90 odsto vrednosti energetske sanacije. Time pružamo podršku socijalno ugroženim građanima da smanje potrošnju energije i uštede novac i da povećaju komfor stanovanja”, rekla je ona.

Podsetila je da je prošle godine opredeljeno 1,91 milijardi dinara bespovratnih sredstava za sanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji.

“Time su postignute uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila”, rekla je Đedović Handanović i dodala da će projekat trajati do kraja 2027, do kada će se ukupno sanirati oko 50.000 domaćinstava širom zemlje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x