Đedović: Litijum važan resurs Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Beograd, 26,01,2024, - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Djedovic Handanovic potpisala je Memorandum o razumevanju sa kompanijama "Shanghai Fengling Renewables" i Srbija Zidjin Koper iz Bora o ulaganjima u obnovljive izvore energije (OIE), danas u Vladi Srbije. Kompanija "Shanghai Fengling Renewables" namerava da ulozi dve milijarde evra u izgradnju vetroelektrane kapaciteta 1.500 MW, solarne elektrane kapaciteta 500 MW i fabrike za proizvodnju vodonika. (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je litijum važan resurs kojim Srbija raspolaže, o čijoj mogućoj upotrebi će se razgovarati i u budućnosti.

“Razni delovi sveta koji su bogati ovom sirovinom i dalje razmatraju upotrebu i aktivno rade na tome. Neki su odmakli više, neki manje, ali je to i dalje važan resurs kojim Srbija raspolaže. U kojoj meri, u kom kapacitetu i na koji način treba da ga koristimo je nešto o čemu će se sigurno pričati u budućnosti”, kazala je ona na konferenciji za novinare.

Đedović Handanović je podsetila i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić rekli da će to biti “na stolu naredne vlade Srbije” i to ne samo litijum nego će se razmatrati upotreba i drugih strateških sirovina kojima Srbija raspolaže i na kojima može da podigne svoj privredni rast.

Ona smatra da je održivo rudarstvio moguće ukoliko se budu poštovali svi ekološki standardi, kao i rudarski standardi koji se svake godine unapređuju.

“Bez tih mineralnih sirovina nema energetske tranzicije ni korišćenja pametnih uređaja i električnih vozila, vetrogeneratora ili solarnih panela. Kada će druge nove tehnologije da postanu dostupne to niko ne zna u ovom momentu, kao i koliko će koštati”, kazala je Đedović Handanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x