Delegacija Laktaša u poseti opštini Čajetina

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Milan Stamatović, Zdrava Srbija
Podelite vest

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović izjavio je da će ta lokalna samouprava sa gradom Laktaši u Republici Srpskoj nakon poboljšanja zdravstvene situacije u regionu ponovo uspostaviti sve vidove saradnje.

“Na Zlatiboru imamo veliki broj turista i investitora, prvenstveno iz Banjaluke, Laktaša, Bijeljine, i to je jedan od razloga zbog koga bi trebalo da saradjujemo i da taj proces još više proširujemo”, rekao je Stamatović nakon prvih razgovora predstavnika opštine Čajetina sa političko-privrednom delegacijom iz Laktaša.

Kako je saopšteno iz Opštine Čajetina, Stamatović je istakao da tu priliku koriste i da učvrste veze sa Srbima koji žive van granica Srbije, na ekonomskom, kulturnom, sportskom i svakom drugom planu.

“Njima je veoma zanimljivo postrojenje za preradu otpadnih voda koje smo mi izgradili na Zlatiboru, a koje oni planiraju da rade kod njih. Naravno da i mi od njih možemo mnogo toga da naučimo, a tu bih pomenuo način funkcionisanja njihove lokalne samouprave i kako se oni bore za decentralizaciju, na jednom višem nivou nego što je to danas u Srbiji, gde je sve vezano za Beograd”, dodao je on.

Naveo je da mogu da nauče kako da se izbore za drugačije načine finansiranja lokalnih samouprava, drugačiji način povraćaja PDV-a, za uvodjenje platnih razreda za javne funkcionere, da za istu težinu i isti novo poslova budu isto plaćeni javni radnici u Beogradu i opštinama poput Čajetine.

Gradonačelnik grada Laktaši Miroslav Bojić, koji je na Zlatibor došao sa predsednikom Skupštine grada Laktaši, gradskim odbornicima, opštinskim načelnicima i direktorima opštinskih javnih preduzeća, naglasio je da su u Čajetinu došli da vide šta bi od Zlatiboraca, kao jedne veoma uspešne opštine u Srbiji, mogli da prepišu, prvenstveno kada su u pitanju poljoprivreda i turizam.

“Pričali smo i o projektima zaštite životne sredine koje je Zlatibor već realizovao, a gde smo mi negde u fazi projektovanja. Jedan od najznačajnijih projekata koji smo zapazili je svakako projekat regulisanja otpadnih voda sa prečistačima. Uz sve turističke potencijale i jednu ozbiljnu gradnju koja se odvija na Zlatiboru i u Čajetini”, rekao je Bojić.

Po njegovim rečima, drugi projekat koji im je privukao pažnju je Agro biznis centar, koji se realizuje zajedno sa poljoprivrednim proizvodjačima koji su ujedno i akcionari u tom projektu.

Delegacija iz Laktaša boraviće u Čajetini i na Zlatiboru do nedelje, do kada će rukovodstva dve opštine razmeniti iskustva dobre prakse, “a gosti iz Laktaša će moći da na licu mesta vide sve ono što je opštinu Čajetina svrstalo u lidere razvoja turizma u Srbiji i u regionu”, dodaje se u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x