Demokratska stranka najavila da dolazi na Beograd Prajd

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/LazarCatt
Podelite vest

Demokratska stranka (DS) će prisustvovati današnjoj Beograd Prajd šetnji, potvrdila je ortparolka DS Alisa Kockar.

Kockar je u saopštenju ocenila da se Prajd ove godine održava u senci homofobičnih i transfobičnih izjava predsednika države Aleksandra Vučića, kao i pretnji nasiljem i napadima koji su postali gotovo svakodnevica za pripadnike LGBTQ+ populacije, a koji dolaze od strane “ekstremno desno orijentisanih organizacija i pojedinaca”.

“Smatramo da je od izuzetne važnosti da zahtevi Prajda budu ispunjeni i, nažalost, moramo se složiti sa ovogodišnjim sloganom jer zaista ‘Nismo ni blizu’. Zato ćemo i ove subote zajedno protestovati na ulicama Beograda, boriti se za jednaka prava i protiv nasilja, jer znamo da je upravo aktuelni režim generator nasilja plasiranjem zapaljive retorike i govora mržnje u javnost”, navela je ona.

Podsetila je da je Vučić nedavno u svom obraćanju rekao da, dok je na vlasti, neće potpisati zakon kojim bi se zajednici pružila brojna osnovna prava i da je u istom obraćanju govorio o zajednici u negativnom kontekstu.

“Najoštrije osuđujemo diskriminaciju i govor mržnje ma odakle on dolazio, a posebno kad dolazi od strane predstavnika države koja LGBTQ+ zajednici treba da omogući jednaka prava i bezbednost”, kazala je Kockar.

DS je pozvala sve građane i građanke koji već nedeljama šetaju ulicama Srbije u borbi protiv nasilja da danas solidarno podrže Beograd prajd.

“Kao demokrate i demokratkinje, a pre svega kao građanke i građani Srbije, dužni smo i voljni da se borimo za tolerantno društvo i državu u kojoj svi imamo jednaka prava. Borba protiv nasilja ne sme biti selektivna – moramo se boriti zajedničkim snagama protiv svih vrsta nasilja i pokazati solidarnost sa svim marginalizovanim grupama, posebno onima koje su višestruko ugrožene zbog svog identiteta. U ovome smo zajedno i zajedno ćemo se izboriti za Srbiju kakvu želimo i zaslužujemo, i zato se vidimo danas popodne na Prajdu”, rekla je Kockar.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x